EL vil stille lovkrav til klamme klasseværelser

Enhedslisten vil have kommunerne til at sikre, at folkeskolerne får udluftningssystemer - og så skal kommunerne til at kontrollere, at temperaturen i klasselokalerne altid er mellem 18 og 25 grader.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er for slapt, at næsten hver tredje skole i 2012 og 2013 fik en påtale af Arbejdstilsynet. Sådan lyder reaktionen fra Enhedslisten, som fremsætter et beslutningsforslag om indeklimaet i folkeskolen.

»Vi mener, at kommunerne skal tage ansvar for at forbedre indeklimaet ved at indsætte udluftningssystemer og sikre, at temperaturen i klasseværelserne er i orden. Hvis de ikke overholder det, skal de udarbejde handleplaner for, hvordan de vil forbedre det,« siger Lars Dohn (Ø), der er medlem af Folketingets børne- og undervisningsudvalg.

Arbejdstilsynet har ifølge DR givet en påtale til 567 skoler, hvilket svarer til næsten hver tredje af de 1.625 skoler, der fik et kontrolbesøg i løbet af 2012 og 2013. I alt er der 1.918 folke- og privatskoler i Danmark.

Mens lærernes arbejdsmiljø er sikret gennem arbejdsmiljøloven, som Arbejdstilsynet fører tilsyn med, er elevernes undervisningsmiljø sikret gennem undervisningsmiljøloven, som ikke indeholder nogen specifikke regler, ligesom der heller ikke er en tilsynsmyndighed, som skal sikre, at den overholdes.

Det vil Enhedslisten lave om på:

»Allerhelst så vi, at eleverne blev dækket ind under arbejdsmiljøloven. Det ville betyde flere anmeldelser, og hverken elever eller forældre ville finde sig i, at der eksempelvis er for lidt ilt i klasselokalerne. Det ville lægge et helt andet pres på at få det ordnet,« siger Lars Dohn.

Alternativt vil Enhedslisten forlange, at der i undervisningsmiljøloven indføres mulighed for at give skolerne påbud, hvis de eksempelvis har problemer med indeklimaet.

Enhedslistens beslutningsforslag pålægger regeringen, at kommunerne via udluftningssystemer skaber et godt indeklima på folkeskolerne, og at kommunerne sikrer, at temperaturen i klasselokalerne altid ligger et sted mellem 18 og 25 grader.