EL-plakater på Nørrebro vil have »racisterne« ud af Folketinget: »Det er folk, der støtter racistisk politik«

Der er intern uenighed om Enhedslistens plakat med budskabet »Stem racisterne ud af Folketinget«. Berlingske har talt med en af ophavsmændene, Reinout Bosch, der fastholder, at flere af de nuværende folketingspolitikere er racister.

FV19: Plakat fra Enhedslisten med: Stem racisterne ud af folketinget hænger på Nørrebro i København, onsdag den 22. maj 2019. Lokalafdeling i Enhedslisten opfordrer til at stemme racister ud af Folketinget. Partiledelsen støtter tonen. Det skriver Ritzau, torsdag den 23. maj 2019.. (Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix) Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bech

»Stem racisterne ud af Folketinget«.

Sådan lyder budskabet på gule plakater på Nørrebro og i Københavns nordvestkvarter, som folk fra lokalafdelingen Enhedslisten Nordvest har hængt op.

Torsdag bedyrede Enhedslistens demokratiordfører Pelle Dragsted, at plakaterne var rettet mod Stram Kurs, og ikke mod nuværende partier i Folketinget, men dér tager han fejl, fortæller Reinout Bosch, der er talsmand for Enhedslisten Nordvest og en af personerne bag plakaterne.

Plakaterne er rettet mod alle de partier og politikere på Christiansborg, der »støtter racistisk politik« og som for eksempel har stemt for det såkaldte paradigmeskifte i udlændingepolitikken eller som bakker op om de stramme regler for beboerne på Udrejsecenter Sjælsmark.

»Vi vil sige klart fra over for den udvikling, vi har set i samfundet gennem to årtier, og som kulminerer ved dette valg med Nye Borgerlige og Rasmus Paludan. Det gør vi på bedste vis ved at opfordre folk til ikke at stemme for den nuværende racistiske linje i samfundsdebatten,« siger Reinout Bosch, der er uddannet historiker og til daglig arbejder som kriminalpræventiv gadeplansmedarbejder i Tingbjerg og Bellahøj i Københavns Kommune. Udover at være talsmand for Enhedslisten Nordvest, sidder han i bestyrelse og forretningsudvalg i Enhedslisten København.

Hvem er racisterne?

»Det er folk, der støtter racistisk politik. Politik, der føres på baggrund af ghettobegrebet og ghettolister. Hvor man for eksempel siger, at der skal gælde en anden lovgivning, hvis der bor 50 procent i et område, som staten kategoriserer som indvandrere eller efterkommere. Eller hvor man lader børn leve på Sjælsmark under forhold, som Ombudsmanden har sagt, vanskeliggør deres opvækst og begrænser deres muligheder for naturlig udvikling og livsudfoldelse.«

»Racisterne er dem, der har stemt for den her lovgivning,« siger Reinout Bosch og uddyber, at det tæller politikerne i partierne Venstre, Konservative, Liberal Alliance, Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet.

Plakaterne henviser derimod ikke til politikere fra Enhedslisten, SF, Alternativet og de Radikale.

»Racespørgsmålet er en absurditet«

Ifølge Reinout Bosch handler racisme om at behandle folk forskelligt efter herkomst:

»Men når vi taler om racisme i dag, handler det ikke så meget om race,« siger han.

Hvorfor bruger I så ordet »racister« på jeres plakat?

»Det er et fint og dækkende udtryk for den dynamik, der foregår. Hele racespørgsmålet er jo en absurditet.«

Ifølge Den Store Danske Encyklopædi er racisme forestillingen om visse menneskeracers overlegenhed og dertil diskriminerende handlinger. Hvor ser du det komme til udtryk hos politikerne?

»Jeg ved ikke, om de føler sig overlegne, men det handler om, at folk forskelsbehandles på baggrund af, at en hel befolkningsgruppe generaliseres.«

Handler det så ikke om forskelsbehandling frem for racisme?

»Jo. Men det handler om forskelsbehandling på baggrund af nogle konstruktioner. I gamle dage handlede det om jøder eller sigøjnere. I dag handler det om muslimer. Og de er meget forskellige mennesker, der kommer fra forskellige dele af verden med forskellige kulturer. De har bare det til fælles, at nogle politikere har udråbt dem til et problem for samfundet.«

»Resultatet er racistisk«

Hvordan kan du vide, om lovgivning baserer sig på dette menneskesyn, eller om den baserer sig på reelle problemer?

»Jeg kan heller ikke vide, om den baserer sig på et racistisk menneskesyn. Men jeg kan se, at resultatet er racistisk. At mennesker, der er mørkere i huden, har langt sværere ved at finde et arbejde,« siger Reinout Bosch.

Hvordan gør politikerne det sværere for nogle at få et arbejde?

»De opretholder en diskurs, som splitter befolkningen i såkaldte danskere og såkaldte muslimer.«

Man kan også påpege, at politikerne tværtimod har sat ekstra penge af til at få flere borgere med anden etnisk baggrund i arbejde. Hvordan gør politikerne det sværere for nogle at få et arbejde?

»Politikerne bidrager til den måde, der snakkes om de såkaldte muslimer i samfundet. Det mest bekymrende er måden, politikerne taler på, som gør, at flere accepterer en forskelsbehandling. Det har dannet grundlaget for, at vi nu ser ekstreme kræfter vokse frem i samfundet.«

Du er ikke bange for, at ordet racisme bliver udvandet med jeres brug af ordet?

»Nej. Jeg blev spurgt om det samme af Radio24syv i morges. Men jeg håber ikke, det bliver mere alvorligt end det her.«