EL og DF: Journaler bør undersøges

Enhedslisten og DF retter skarp kritisk mod de fødselslæger, som ikke indberetter bivirkninger ved stoffet Misoprostol. Enhedslisten vil have genåbnet alle journaler med fødselsskader.

Tine Tholander mistede evnen til at få flere børn, da hun blev sat i gang på Misoprostol. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe

Det vækker skarp kritik på Christiansborg, at en række alvorlige sager om fødselsskader, hvor gravide har fået præparatet Misoprostol, ikke er blevet indberettet til myndighederne, som lægerne ellers har pligt til. 

Som Berlingske beskriver i dag, betyder de manglende indberetninger, at Sundhedsstyrelsen har blåstemplet fødselslægernes udbredte brug af Misoprostol til igangsættelse af fødsler på et mangelfuldt grundlag.

- Det er et stort problem, at der er så få indberetninger af bivirkninger. Det gør det svært at få et fuldt billede af, hvilke bivirkninger Misoprostol har, svært at vide om fødestedernes praksis er forsvarlig og svært at reagere, hvis den ikke er. Sundhedsministeren bør straks tage initiativ til en mere grundig redegørelse, end den hun allerede har sat i gang. Man bør gå på ud på fødegangene og se på alle journaler, hvor der er skader på barn eller moder. Først da får vi et fuldt og dækkende billede og kan overveje, om igangsættelse med Misoprostol bør reguleres, siger Enhedslistens sundhedsordfører Stine Brix. 

Sundhedsordfører for Dansk Folkeparti, Liselott Blixt, undrer sig:

- Jeg er bekymret for, hvad der ellers kan ligge af alvorlige sager derude. Vi bliver aldrig klogere end det, der indberettes. Der er en række sager, som kun er kommet frem, fordi nogle har mod til at råbe op, og I har skrevet artiklerne om, hvad der er gået galt. Det er dybt kritisabelt, at lægerne ikke indberetter, og vi kan ikke vide os sikre på præparatet, når alt ikke er indberettet.

Sundhedsstyrelsen har været for skråsikker, mener Liselott Blix.

- Sundhedsstyrelsen bør ikke være så stålsatte på det her præparat, de er nødt til at lytte til virkeligheden. Det er useriøst, at styrelsen forsikrer, at alt er sikkert, når det sker på et ufuldstændigt grundlag. Jeg forventer derfor, at sundhedsministeren inddrager problemet med de manglende indberetninger i den redegørelse, hun har bestilt fra Sundhedsstyrelsen.