EL: Glem halal-snak, det handler om dyrevelfærd

Enhedslisten melder sig nu på banen for at banke køddebatten tilbage på sporet.

Foto: KACPER PEMPEL

Glem alt om halal, kosher og andre religiøse regler, der dikterer dine og andres spisevaner. Det er ikke vigtigt, om et stykke kød lever op til nogle religiøse krav. Det vigtige er, om dyret lider overlast, når det bliver slagtet.
 
Sådan lyder det fra Enhedslistens Per Clausen, der nu melder sig på banen i sommerens helt store værdipolitiske slagsmål. I kølvandet på Venstres Hans Christian Schmidts § 20-spørgsmål til fødevareminister Mette Gjerskov (S), om "hvilke initiativer vil ministeren tage for at sikre, at forbrugerne selv kan vælge mellem konventionelt slagtet kød og halalslagtet kød" stiller Enhedslistens ordfører for bl.a. dyrevelfærd nu to § 20-spørgsmål til ministeren.

Mette Gjerskov skal svare på, om hun vil tage "initiativ til en særlig mærkning af kød fra dyr, som er slagtet uden forudgående bedøvelse?"

"I stedet for alt mulig vrøvl og ævl om en eller anden præst der står i et hjørne og beder en bøn, så synes jeg hellere, at vi skal interessere os for dyrevelfærden," siger Per Clausen.

I Danmark er der regler for at alle dyre skal bedøves inden slagtning, men ifølge Per Clausen er det ikke tilfældet med noget af det kød, som vi importerer fra andre EU-lande.

"Det, der er problemet, er, at man ikke har mulighed for at mærke kød, der kommer fra andre EU-lande. Hverken med nationalitet eller noget som helst andet. Det betyder, at vi importer kød til Danmark, hvor der er anvendt formentlig rimelig bestialske slagtemetoder," siger han.

Hvad bygger du det udsagn på?

"Det, vi ved, er, at vi i Danmark har regler for at dyr skal bedøves, før de bliver slagtet. Jeg har ikke noget fuldstændigt overblik over i hvor mange EU-lande, der ikke findes den slags regler, og det er derfor at jeg har bedt ministeren redegøre for det i mit andet sprøgsmål. Men der er ingen tvivl om, at der findes en lang række lande, hvor der ikke bliver foretaget bedøvelse."

Debatten om halalslagtet kød brød for alvor løs, da Ekstra Bladet i begyndelsen af ugen kunne fortælle, at Hvidovre Hospital i 10 år kun har serveret halalslagtet oksekød for at gøre bespisningen af patienter nemmere. Det har sidenhen fået Dansk Folkeparti ti lat kræve initiativet standset, fordi der ikke skal blandes muslimske hensyn ind i sundhedssektoren, og Venstre til at stille spørgsmål om krav til mærkning af halalslagtet kød.