Ekstremister kræver hård justits - mod sine egne

Politiske ekstremister fra begge yderfløje konkurrerer om at fremstille sig selv som tilhængere af en hårdere kurs mod politisk vold. Men det kniber alligevel med selverkendelsen.

Politiet har oprettet en særlig task force til at bekæmpe den politiske vold. Politiet har oprettet en særlig Task Force til at bekæmpe den politiske vold. Foto: Brian Bergman Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Efter en stribe politisk motiverede voldsepisoder i Århus støtter organisationer på begge yderfløje en hårdere kurs over for voldsmænd med rod i deres egne miljøer.

I weekenden blev syv personer anholdt i den århusianske midtby efter endnu et slagsmål, der kostede en tur på skadestuen for to personer i kredsen omkring de højreradikale organisationer Vederfølner og White Pride. Modstanderne kom fra det antiracistiske miljø.

Formanden for Vederfølner, Lars Larsen, siger til Berlingske Tidende, at han gerne ser, at der skal “rulle hoveder” blandt “bøllerne” fra venstrefløjen. Vel at mærke i den forstand, at de venstreaktivister, som ifølge Lars Larsen stod bag weekendens overfald, bliver dømt og straffet for vold. Derfor har folk omkring organisationen meldt to af de mest hårdtslående antiracister til politiet.

Men Lars Larsen ser samtidig gerne, at politiet slår hårdere ned på voldsmænd i hans egen baghave.

- Vi kan ikke komme uden om, at politisk motiveret vold er et stigende problem. Også på den ekstreme højrefløj. Det er helt givet, at politiet er nødt til at skride hårdere frem. Det gælder især om at blive bedre til at identificere hvilke personer, der gør hvad, forklarer landsformanden for Vederfølner.

Vederfølner er en relativ ny organisation, som opstod i asken fra den nedlagte Dansk Front - en national bevægelse, som åbent kaldte til voldelig kamp mod indvandrere. Vederfølner menes at have et halvt hundrede medlemmer og arbejder for at få muslimer sendt ud af Danmark, men det skal ske uden brug af vold, understreger Lars Larsen.

- Jeg er ked af, at vi hele tiden bliver sat offentligt i forbindelse med de her voldsepisoder. Vi er en demokratisk forening, som ønsker at rejse en politisk debat, og vi får ikke flere medlemmer ved at blive inddraget i det her, erkender han.

Ikke desto mindre har Vederfølner klare personforbindelser til White Pride - en erklæret voldelig organisation med udspring i supportermiljøet omkring den lokale fodboldklub AGF.

Flere kilder i såvel politi som ekstremistmiljøerne vurderer, at Vederfølner over for offentligheden fører et dobbeltspil, hvor den på den ene side forsøger at fremstå som demokratisk og ikke-voldelig, men på den anden side accepterer, at dens medlemmer og støtter anvender vold.

Den samme strategi eksisterer i større eller mindre grad også på den anden fløj, lyder det.

Den mest dominerende organisation i venstrefløjsmiljøet, Antiracistisk Netværk Århus, ønsker ligesom Vederfølner en hårdere justits over for politiske voldsmænd. Også i egne rækker.

- Vi tillader ikke vold, og vi må det her til livs, uanset hvilken fløj, som begår det,” siger netværkets talsperson, Agnes Holst.

Men her stopper selverkendelsen på begge fløje. Agnes Holst afviser nemlig blankt, at hendes medlemmer var involveret i weekendens slagsmål:

- Det ville undre mig meget, siger hun.

En anden kilde i det antiracistiske miljø fortæller, at slagsmålet for alvor begyndte, da de højreradikale isolerede to unge aktivister i en 7-Eleven-forretning og slog og sparkede dem. Derefter forsøgte aktivisternes kammerater at komme dem til undsætning - bl.a. ved at smadre butikkens glasdør. Det var altså de andre - de højreradikale - som begyndte.

Men det afviser Lars Larsen fra Vederfølner. Han var ikke selv til stede, men understreger, at slagsmålet ifølge hans egne oplysninger blev startet af antiracisterne, som genkendte en af de højreradikale og overfaldt ham.

I 2008 rejste myndighederne i Århus 43 sigtelser for politisk vold - langt hovedparten mod højreradikale. På baggrund af det stigende antal sager og af frygt for yderligere eskalering er Politiets Efterretningstjeneste fra nytår begyndt at registrere den politiske vold.