Ekstra millioner sikrer FTF-ja til trepartsaftale

Regeringen måtte fiske gaver for 800 mio. kr. mere op af lommen for at få lærere, pædagoger og sygeplejersker med i trepartsaftalen.

Finansminister Thor Pedersen (V) var godt tilfreds med gårsdagens aftale med FTF. Arkivfoto: Jørgen Jessen Fold sammen
Læs mere

Finansminister Thor Pedersen (V) måtte næsten fordoble sit tilbud til medlemmerne af FTF for at få dem med i den såkaldte trepartsaftale. LO og Akademikernes Centralorganisation, AC, gik allerede for to uger siden med i aftalen.

Dengang tilbød regeringen FTFs lærere, pædagoger og sygeplejersker goder som seniorstillinger, efteruddannelse og ret til fuldtidsjob for en mia. kr., men først efter at have tilbudt samlet 1,8 mia. kr., fik regeringen det eftertragtede ja fra de medarbejdergrupper, der har fået kælenavnet »velfærdssamfundets kernetropper«.

»Jeg er meget tilfreds med aftalen med FTF. Aftalen vil nu indgå i udspillet til kvalitetsreform efter sommerferien, som skaber bedre muligheder for at levere service af en høj kvalitet til borgerne på centrale velfærdsområder,« lyder det fra en tilfreds finansminister.

Nyt tilbud
Inden gårsdagens offentliggørelse af aftalen forlod FTF for to uger siden forhandlingsbordet i 11. time, da trepartsforhandlingerne mellem regering, regioner, kommuner og de tre hovedforbund LO, AC og FTF stod på. Årsagen til bruddet var, at FTF ikke kunne komme igennem med sit ønske om ret til en uges efteruddannelse. FTF måtte derfor fra sidelinjen se LO og AC høste gaver fra regeringen på 6,5 mia. kr. til fordeling mellem 2008 og 2011.

Bedre grunduddannelse
Siden har regeringen henvendt sig til FTF med et bedre tilbud end det oprindelige, og det fik i går forbundets hovedbestyrelse til at takke ja. På trods af, at det hede ønske om ret til efteruddannelse stadig ikke er opfyldt.

»Vi har sagt ja, fordi der er flere penge og klare forbedringer i aftalen. Vi fik ikke vores ret til efteruddannelse, og det er vi kede af, men aftalen er et godt skridt i den rigtige retning,« siger FTF-formand Bente Sorgenfrey.

Blandt forbedringerne til samlet 1,8 mia. kr., peger hun på forbedringer af den pædagogiske grunduddannelse, en specialuddannelse til sygeplejersker, diplomvidereuddannelse til alle ledere i det offentlige samt et løft til efteruddannelse og en pulje til seniorordninger.

Hos sygeplejerskerne, der var varme fortalere for at forlade forhandlingerne for fjorten dage siden, tager man godt imod regeringens nye tilbud.

»Det her viser, at det var godt, vi sagde nej. For der var åbenbart mere at komme efter. Vi har ikke fået alle vores ønsker, herunder retten til efteruddannelse, men samlet set er der kommet flere midler til FTF, og det er afgørende,« siger formanden for Dansk Sygeplejerråd, Connie Kruckow.