Ekstra Bladet omtaler konkret indhold fra bog om PET

Avisen beretter om, hvilke ordrer daværende PET-chef gav i forbindelse med anholdelsen af bombemand i 2010.

Ekstra Bladet omtaler lørdag episode fra omstridt bog om Jakob Scharfs tid som PET-chef. Arkiv. Scanpix/Jens Nørgaard Larsen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

København. Selv om Københavns Byret fredag nedlagde fogedforbud mod bogen "Syv år for PET", omtaler Ekstra Bladet lørdag dele af indholdet af bogen.

Det drejer sig blandt andet om de konkrete ordrer, PET-chef Jakob Scharf gav, da den etbenede bombemand Lors Doukaev i september 2010 var blevet omringet i Ørstedsparken i København.

Ekstra Bladet fortæller på lederplads ikke om, hvorfor avisen vælger at berette om dele af indholdet på trods af fogedforbuddet.

Netop oplysninger om, hvordan PET har ageret i konkrete sager, kan være problematiske i forhold til tidligere ansattes tavshedspligt.

Det fortæller tidligere operativ chef for PET Frank Jensen.

- Du kan google, hvordan du hverver en agent. Det i sig selv er ikke hemmeligt. Men hvis du tager det i en konkret situation i Danmark, så kan det nemt blive en overtrædelse af ens tavshedspligt, sagde han fredag.

PET, der har anmodet om fogedforbuddet, har ikke læst bogen, men har baseret sit ønske på bekymring over, at fortrolige oplysninger vil komme frem.

En Bog & Idé-butik har fredag solgt eksemplarer af bogen.

Ifølge Frank Jensen er tidligere PET-ansatte - inklusiv Jakob Scharf- ikke i tvivl om, hvad de må oplyse og ikke oplyse.

Lektor i forvaltningsret Sten Bønsing fra Aalborg Universitet mener, at Jakob Scharf ikke bryder sin tavshedspligt i sin beskrivelse af de ordrer, han gav i forbindelse med aktionen mod Lors Doukaev i 2010.

? Hvis det, han udtaler sig om, er proceduren og den gamle sag, så vil jeg ikke tro, at det er en overtrædelse af tavshedspligten. Det er vel knap nok fortroligt, hvad der dengang blev givet af ordrer, siger Sten Bønsing til Ekstra Bladet.

/ritzau/