Eksplosionsmistænkt svensker skal udleveres til Danmark

Fredag eftermiddag har byretten i Malmø afgjort, at den 22-årige, der er sigtet for at stå bag angrebet på Skattestyrelsen, skal udleveres til Danmark. Ved retsmødet dækkede den unge mand sit ansigt med et håndklæde.

Den 22-årige svensker, der er mistænkt for at stå bag bombeeksplosionen mod Skattestyrelsen, blev fredag fremstillet ved et retsmøde i byretten i Malmø, tingsrätten. Her afgjorde dommeren, at han skal udleveres til Danmark. Fold sammen
Læs mere
Foto: Oscar Scott Carl

En orange T-shirt, røde shorts og bare tæer i klipklappere. Dertil et blåt håndklæde over hovedet.

Det var sådan, den 22-årige svenske mand, der er mistænkt for at stå bag angrebet mod Skattestyrelsen, så ud i byretten i Malmø fredag eftermiddag.

»Han vil ikke vise sit ansigt, før dørene bliver lukket,« sagde hans forsvarer, Anders Malm.

Den 22-årige har modsat sig udlevering til Danmark, men fredag eftermiddag afgjorde retten i Malmø, at han skal udleveres.

Den 22-årige er sammen med en 23-årig svensk mand, der fortsat er på fri fod, mistænkt for at stå bag den voldsomme eksplosion, der sent om aftenen 6. august raserede facaden på Skattestyrelsen på Østerbro i København.

Beslaglagte telefoner og USB-stik

Tirsdag eftermiddag denne uge sigtede Københavns Politi de to mænd, og samme aften cirka klokken 22.30 slog svensk politi til og anholdt den 22-årige i Sverige, der har været tilbageholdt siden.

Den 22-årige er begæret udleveret til Danmark, men han har modsat sig udlevering, og derfor skulle byretten i Malmø, tingsrätten, fredag tage stilling til sagen.

»Jeg anmoder retten om at tage stilling til, om (den 22-årige, red.) skal udleveres til Danmark,« sagde anklager Kristina Lindhoff Carleson indledningsvist ved retsmødet.

Foruden udleveringen anmodede anklagemyndigheden om, at den 22-årige skal varetægtsfængsles. Dertil kom det frem under retsmødet, at i alt 11 af mandens genstande er blevet beslaglagt. Også disse ting begæres udleveret til Danmark.

De 11 beslaglagte ting tæller mobiltelefoner, USB-stik, en playstation, et memory card, tøj og sko.

»Han modsætter sig det,« sagde forsvareren om både varetægtsfængsling, udlevering og udlevering af ting.

Inden anklageren gik videre, bad hun om lukkede døre, så detaljer, der kan skade den videre efterforskning af sagen, ikke kommer frem i offentligheden. Den mistænkte ønskede også lukkede døre, og pressen blev sendt ud af retslokalet.

Således blev der ikke læst nogen sigtelse op, der kan fortælle mere om, hvad den 22-årige helt konkret er mistænkt for i forbindelse med eksplosionen.

Mulighed for at klage

Efter cirka en halv time blev dørene til retslokalet åbnet igen, og afgørelsen blev læst op. Den 22-årige – og hans 11 ejendele – skal udleveres til Danmark, og frem til udleveringen skal han sidde fængslet.

Ved et efterfølgende pressemøde fortalte Kristina Lindhoff Carleson, kammeranklager ved Svensk Politis enhed mod international og organiseret kriminalitet, at den 22-årige har en uge til at klage over afgørelsen. Når afgørelsen står fast, har de svenske myndigheder fem dage til at udlevere ham til Danmark.

Hvis den 22-årige klager over afgørelsen, har han ret til at få sagen for hovrätten, der svarer til landsretten i Danmark. Derfor kan der potentielt gå uger, før han bliver udleveret til Danmark.

Kristina Lindhoff Carleson fortalte, at svensk og dansk politi samarbejder om sagen, men derudover ville hun ikke svare på spørgsmål om efterforskningen:

»Det er umuligt for os at sige noget.«

De svenske myndigheder henviser til dansk politi for yderligere oplysninger om sagen.

Eksplosionen ved Skattestyrelsen er kun én ud af i alt ni eksplosioner i hovedstadsområdet i år. Få dage efter angrebet mod Skattestyrelsen blev nærpolitistationen i Hermodsgade på Nørrebro i København angrebet.

De to svenske mænd er kun mistænkt for bombeangrebet på Skattestyrelsen, og Københavns Politi har på pressemøder oplyst, at der ikke er noget, der tyder på, at de to eksplosioner ved Skattestyrelsen og politistationen hænger sammen.

Dansk politi har dog meldt ud, at begge eksplosioner var bevidste handlinger.