Eksperter undrer sig over fyring af generalsekretær

Dansk Flygtningehjælp har valgt at fyre sin generalsekretær efter knap to år. Fyringen undrer to eksperter på området.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I teorien var Christian Friis Bach måske den perfekte til jobbet som generalsekretær for Dansk Flygtningehjælp, men efter blot halvandet år blev han fyret. Et stærkt CV og kontakter alle de rigtige steder var ikke nok, og det undrer eksperter.

I går offentliggjorde Dansk Flygtningehjælp i en pressemeddelelse, at Christian Friis Bach stopper i Dansk Flygtningehjælp med øjeblikkeligt varsel.

Bent Greve, arbejdsmarkedsforsker ved Roskilde Universitet

»Man tænker altid, det er underligt, når det er gået så hurtigt med at fyre.«


Christian Friis Bach selv kalder det en fyring, og kort tid efter pressemeddelelsen fortalte han sin side af sagen på sin Facebook-profil.

»Dansk Flygtningehjælp har i de sidste par år stået med store udfordringer både med økonomien, med et nyt stort IT-system og med den politiske udvikling. Og der var brug for nye skabe mere åbenhed, nye ideer og bedre partnerskaber for at nå Verdensmålene og sikre bedre hjælp til verdens flygtninge og fordrevne,« skriver han og pointerer, at fyringen viser, at samarbejdet »i denne proces fejlede«.

»Man tænker altid, at det er underligt, når det er gået så hurtigt med at fyre en leder. Jeg kan konstatere, at der er noget, som ikke har fungeret, og hvem der har ansvaret, kan man kun gisne om,« siger Bent Greve, som er arbejdsmarkedsforsker ved Roskilde Universitet.

Anders Drejer, som er professor i strategi og forretningsudvikling ved Aalborg Universitet, mener ligeledes, at interne stridigheder kan være baggrunden for den pludselige fyring.

»Der, hvor det kan være gået galt, er i det, jeg kalder ledelse i det små. Nu spekulerer jeg helt vildt, men han kan have fået sine medarbejdere imod sig,« siger Anders Drejer til DR.

Den perfekte kandidat

Christian Friis Bach har en fortid som udviklingsminister for Det Radikale Venstre under SR-regeringen og har derudover bestredet lederstillinger i FN, Folkekirkens Nødhjælp og Mellemfolkeligt Samvirke. Netop derfor burde han være ideel til jobbet som generalsekretær i Dansk Flygtningehjælp, mener Bent Greve.

»Han har det perfekte CV til denne stilling. Han har erfaring som minister, en ledelsesstilling i FN, og så har han erfaring fra NGO-verdenen,« siger Bent Greve.

Foruden CVet har Friis Bach gode kontakter, vurderer Bent Greve.

»Han har indgående kendskab til fagområdet – både på et politisk og et organisatorisk plan,« siger han.

Da Dansk Flygtningehjælp i sin tid ansatte ham, var det netop nogle af disse ting, et enigt forretningsudvalg lagde vægt på. I den pressemeddelelse, Dansk Flygtningehjælp offentliggjorde i forbindelse med ansættelsen, sagde daværende formand for Dansk Flygtningehjælp Stig Glent-Madsen:

»Det har været helt afgørende for os, at den nye generalsekretær både er en leder med en solid international erfaring, stor anseelse og stærke personlige værdier (...) Jeg kan ganske enkelt ikke forestille mig en bedre og mere oplagt kandidat til jobbet end Christian Friis Bach.«

I forbindelse med det, Dansk Flygtningehjælp kalder »fratrædelsen«, sagde nuværende forkvinde Agi Csonka til Ritzau:

»Christian er meget inspirerende og har rigtig mange gode ideer og visioner. Han har været en rigtig god ambassadør udadtil. Vi står i en situation, hvor vi brug for at udvikle vores organisation og samtidig sikre gode arbejdsvilkår for vores medarbejdere, så de kan levere tryghed, mad og husly ude i verden.«

Berlingske har været i kontakt med Dansk Flygtningehjælp, som ikke ønsker at medvirker i denne artikel.

Bent Greve, arbejdsmarkedsforsker ved Roskilde Universitet

»Aftrædelsesordningen er et resultat af en forhandling inden ansættelsen, og Christian Friis Bach har måske ikke været bekymret for, at denne konflikt ville opstå.«


Får ikke stort gyldent håndtryk

Ifølge Christian Friis Bachs ansættelseskontrakt, som ligger offentligt tilgængelig, får Friis Bach løn et halvt år efter sin fyring – svarende til omkring 480.000 kroner. Det er mindre end det »typiske gyldne håndtryk« for denne type lederstillinger, vurderer de to eksperter.

»Det er i virkeligheden usædvanligt lidt i forhold til den post, som han har haft. I dag får topchefer som regel et til to års løn med sig, fordi de har et job med en indbygget risiko for, at de bliver fyret,« siger Anders Drejer til DR.

Bent Greve er enig,

»Det er ikke højt i forhold til topchefer i det offentlige og private, som er ledere for så stor en organisation og tager vare på så mange mennesker,« siger Bent Greve, som mener, at det er et udtryk for, at NGOen ikke ønsker at binde sig op på store udgifter.

»Fratrædelsesordningen er et resultat af en forhandling inden ansættelsen, og Christian Friis Bach har måske ikke været bekymret for, at denne konflikt ville opstå,« siger Bent Greve.

Berlingske har været i kontakt med Christian Friis Bach. Han ønsker ikke at udtale sig om fyringen, men siger om fratrædelsesordningen:

»Det er helt normalt inden for den her branche, at man ikke får store fratrædelsesordninger.«

HR-direktør i Dansk Flygtningehjælp Mads Egeskov Sørensen er udpeget til fungerende daglig leder.