Eksperter uenige om blottere

Er en blotter en uskadelig ekshibitionist eller en kommende voldtægtsforbryder? En række af Danmarks førende psykologer og jurister er uenige.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

129 af landets værste volds- og seksualforbrydere sidder indespærret bag murene i anstalten Herstedvester i Albertslund. Her sidder alt fra den dobbelte babymorder, der blev dømt til forvaring i Vestre Landret i forgårs, til Peter Lundin og til gerningsmændene bag en række af de grummeste seksualforbrydelser. Hver og en af dem kostede i 2001 skatteborgerne 703.248 kr. i omkostninger.

Knapt halvdelen af de indsatte er dømt for grove seksualforbyrdelser strækkende sig fra grove voldtægter og pædofile overgreb til seksuelle børnemord.

En række af dem kunne stoppes, allerede inden de udviklede sig til forbrydelser, hvis man satte ind med behandling straks ved den første seksuelle krænkelse, mener afdelingsleder Steen Mollerup fra Herstedvester.

Han mener, at man bør dømme blottere til behandling:

Psykologer og psykiatere på landets psykiatriske hospitaler er dog langtfra alle enige. Mange af dem påpeger, at det kun er de hårdeste seksualforbrydere, der havner på Herstedvester:

»De fleste blottere gør aldrig mere end at blotte sig. Og det vil være en overreaktion, hvis man tror, at de udvikler sig til voldtægtsforbrydere. Den teori med at seksualforbrydere altid gør værre og værre forbrydelser, har jeg endnu ikke set dokumenteret,« siger Peter Fristed, der er administrerende overlæge ved psykiatrisk afdeling på Middelfart Sygehus.

Han har behandlet 80 sædelighedskriminelle, hvor af et par stykker har været blottere, der har været i ambulant behandling og har villet lægge blotteriet på hylden.

De fleste er uskadelige
»De fleste er forholdsvis uskadelige. De holder sig som regel for sig selv, men kan komme fra alle befolkningsgrupper,« siger Peter Fristed.

»Hvis man for alvor ønsker, at sende blottere til behandling, så er det for at stoppe deres blotteri, og så bør man give dem fuld behandling og ikke bare 10-20 timer hos en sexolog,« siger han. Men man bør overveje det nøje. For nogle blottere er blot ekshibitionister, der nyder følelsen af at vise sine private sider til udenforstående.

Bøde hjælper ikke
Det er Steen Mollerup dog ikke enig i:

»Hvis man får sin seksuelle lyst opfyldt ved at blotte sig på en Metro-station, så er der noget galt med én. Her nytter en bøde ingenting.«

Strafferetsekspert professor Vagn Greve fra Københavns Universitet maner dog til besindighed.

Han mener, at mange af dem, der bliver dømt for blotteri, aldrig bliver dømt for grovere seksualforbrydelser:

»Det lyder sympatisk, at tilbyde dem en form for behandling, men fordi man viser sig til fremmede, bliver man jo ikke nødvendigvis voldtægtsforbryder. Jeg er skeptisk over for forslaget,« siger Vagn Greve.