Eksperter: Terroren vil ramme os

Selv om det i går tilsyneladende lykkedes at afværge et terrorangreb mod JP, må vi indstille os på, at terroren på et tidspunkt rammer landet, vurderer eksperter.

Eksperter vurderer, at danskerne må indstille sig på før eller siden at blive ofre for et terrorangreb Fold sammen
Læs mere
Foto: Martin Sylvest Andersen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Med afsløringen af planer om et forestående angreb på Jyllands-Posten og anholdelsen af i alt fem mænd i København og Stockholm i går kom Danmark tættere på et konkret, gennemført terrorangreb på dansk jord end nogensinde før. Men ifølge to førende terroreksperter vil terroristerne fortsat forsøge at ramme Danmark, og vi må indstille os på, at det på et tidspunkt lykkes terrorister at ramme mål her i landet. Det er ikke længere et spørgsmål om »hvis«, men »hvornår«, lyder det fra terrorekspert Magnus Ranstorp fra Sveriges Forsvarsakademi.

»Hatten af for PET. I modsætning til efterretningstjenester i andre lande har PET ikke ladet noget trænge igennem, og de har endda set en stor volumen af trusler. Spørgsmålet er, om de formår at holde stand, og det vil de sandsynligvis ikke kunne. Der sker meget i øjeblikket, Skandinavien og Nordeuropa synes at være navlen for terror i øjeblikket,« siger han.

Samme forudsigelse kommer fra den svenske terrorekspert Magnus Norell fra Totalförsvarets Forskningsinstitut.

»Det er ingen overraskelse, at der er et samarbejde mellem ekstremister i Danmark og Sverige. Der er tætte bånd, og folk i begge lande kan lige så godt vænne sig til den her trussel. Vi har haft heldet med os, men der vil være folk, der vil fortsætte med at forsøge,« siger han.

Selv om det også denne gang lykkedes danske PET og svenske SÄPO at afværge angrebet, er der ingen tvivl om, at det var meget tæt på. Ifølge PET planlagde de anholdte at slå til inden 1. januar mod Jyllands-Postens bygning på Rådhuspladsen, hvor de angiveligt ville dræbe »så mange som muligt«.

»Der er tale om en meget alvorlig sag. Vi står over for en gruppering af militante islamister, men vi har også et indtryk af, at de har forbindelser til netværk i andre lande,« udtalte PET-chef Jakob Scharf på et pressemøde i går.