Eksperter: Tag dine forholdsregler med Airbnb

Det kan være fristende at tjene penge på privat udlejning, men det er vigtigt at sætte sig ind i reglerne, siger eksperter.

Erland Jacobsen byder en norsk familie velkommen. Familien bruger nærmest kun Airbnb, når de skal ud og rejse. På den måde føler de, at man fornemmer kultur og by bedre. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sophia Juliane Lydolph

Tusindvis af danskere udlejer en seng i et ekstra værelse eller måske hele lejligheden til rejsende, der kommer til Danmark. Men før man glæder sig over udsigten til op mod flere tusinde kroner årligt i ekstra lommepenge, skal man tænke sig om en ekstra gang.

Det kan nemlig ende med, at personer, der driver hotelvirksomhed fra privaten, kan komme i klemme i lovgivningen og i yderste konsekvens blive smidt ud af deres lejlighed.

Det fortæller landsformand i Lejernes Landsorganisation Helene Toxværd.

»Hvis man vil følge loven som lejer og være på den sikre side, skal man ikke udleje gennem Airbnb, inden man har fået sin udlejers samtykke. For man risikerer i sidste ende at kunne miste sin lejlighed,« siger Helene Toxværd.

Mens husejere som udgangspunkt frit kan invitere turisterne indenfor, skal personer, som ejer ejerlejligheder og andelsboliger, tjekke reglerne en ekstra gang. Især i andelsforeninger står det i flere tilfælde skrevet i vedtægterne, at man ikke må leje sin lejlighed ud, forklarer Lars Brondt, juridisk direktør i Ejendomsforeningen Danmark, der er en landsdækkende organisation for ejere og udlejere.

Han tilføjer, at man skal være forsigtig med gentagne gange at udleje sin lejlighed:

»Det kan få karakter af erhvervsmæssig udlejning og kan dermed være i strid med lejelovens regler. Det kan også betyde, at ens kontrakt kan blive ophævet.«

Prisen er sat fri

Der findes i dag næsten 20.000 boligopslag i Danmark på online-tjenesten Airbnb, der formidler udlejning mellem private. Samtidig er antallet af gæster, der lejer sig ind gennem Airbnb i Danmark, fordoblet siden juli sidste år. Prisen for et værelse i København begynder på lidt under 200 kroner per nat, mens leje af en hel lejlighed med plads til fem personer kan koste omkring 5.000 kroner per nat.

Mens man som Airbnb-udlejer tidligere har skullet være opmærksom på reglerne for fastsættelse af huslejen i henhold til lejeloven, er prisen med den nye lejelov, der trådte i kraft d. 1. juli, sat fri, forklarer Lars Brondt.

»Der er ingen tvivl om, at mange tidligere har taget for høje priser for udlejning til turister. Men med ændringen af lejeloven er man undtaget fra begrænsningerne i lejeloven,« siger han.

Det sidste, de mange Airbnb-udlejere skal holde sig for øje, er skattereglerne.

Hvis man er ejer, er lejeindtægten skattefri, så længe beløbet ikke overstiger 1,33 pct. af ejendomsværdien – dog mindst 24.000 kr. om året. Udlejer man derimod en bolig, som man selv lejer, er gevinsten skattefri, hvis den ikke overstiger to tredjedele af den årlige husleje.

Begge dele skal indberettes til Skat.

Berlingske ville gerne have spurgt Skat om deres erfaringer med Airbnb. Det har ikke været muligt at få en kommentar.