Eksperter: ”Svært overvægtige diskrimineres”

Når halvdelen af alle ledere i Danmark vælger svært overvægtige fra til job, skyldes det benhårde økonomiske overvejelser og diskriminering. Det slår førende ernæringseksperter fast. De vurderer, at der inden længe vil komme et oprør.

Foto: Brian Bergmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Op imod halvdelen af alle erhvervsledere i Danmark siger blankt nej eller er betænkelige ved at tilbyde svært overvægtige et job. Det viser en netop offentliggjort undersøgelse fra Lederne, der har spurgt 1.637 af deres medlemmer om deres syn på svært overvægtige.

At de svært overvægtige i stor stil vælges fra, overrasker ikke livsstils- og ernæringseksperterne. De vurderer tværtimod, at tallet let kan være højere og tendensen mere udbredt, end tallene ved første øjekast indikerer. Alene på grund af den økonomiske krise og tiltagende diskriminering.

- Svært overvægtige har det særdeles svært i vores samfund. De er mere syge, har større fravær og holder ikke så længe på arbejdsmarkedet. Så i en krisetid er det klart et parameter, arbejdsgiverne ser på. Men den vigtigste grund er nok stigmatiseringen og diskrimineringen. For svær overvægt kolliderer i den grad med opfattelsen af det ’gode og rigtige liv’. Det viser – i manges øjne – en mangel på selvkontrol, siger Arne Astrup, leder af Institut for Human Ernæring på KU.  

Slanke dogme
Ernæringsekspert Christian Bitz hæfter sig ligeledes ved, At sundhed i den grad er en megatrend i vores samfund. Og sundhed sættes ofte lig med en slank og trimmet krop i dag. Blandt andet derfor ringer alarmklokkerne, når en svær overvægtig møder op til jobsamtalen, vurderer Bitz.

- Vi hylder sundhed og udseende i vores samfund. Derfor er jeg faktisk overrasket over, at tallet ikke er højere. Jeg kan sagtens forestille mig, at endnu flere er betænkelige over at ansætte eller arbejde sammen med svært overvægtige, siger Christian Bitz, der efterlyser, at erhvervslederne direkte spørger ind til jobansøgerens svære overvægt under jobsamtalen.

Undersøgelsen fra Lederne viser, at når medarbejderen først er ansat, så er der generel stor fokus på sundhed. Således afviser et stort flertal af lederne, at sundhed er en privat sag, som de ikke skal blande sig i.

Oprør i vente
Udelukkelsen af de svært overvægtige kan meget vel medføre en modreaktion inden for de kommende år, vurderer Per Brændgaard, der er selvstændig ernæringsekspert og forfatter til flere bøger om sundhed, kost og ernæring.

For synet på de svært overvægtige som dovne, dumme og grådige har nok et stærkt tag i mange – også de svært overvægtige selv – men netop fra denne gruppe har man i udlandet set et oprør mod fordømmelsen og slanke-politiet.

- I USA har man flere steder set svært overvægtige gå sammen i et slags oprør mod den stigmatisering, de bliver udsat for. Det vil også komme til Danmark. Der vil inden for de næste fem år være en større tolerance for overvægt – alene af den grund at der vil komme stadig flere svært overvægtige, og de vil ikke finde sig i at blive stemplet, siger Per Brændgaard.