Eksperter om ny afgørelse i Herlufsholm-sagen: Kritik er uden fortilfælde

Herlufsholm står til en kæmpebøde og et påbud om at leve op til gældende regler. Det fremgår af tilsynsmyndighedens foreløbige afgørelse. Kritikken er »meget alvorlig«, lyder det fra en uddannelsesekspert.

Herlufsholm kostskole lidt udenfor Næstved. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Styrelsen for Undervisning og Kvalitet (STUK) leverer en hård kritik af forholdene på Herlufsholm Kostskole i en ny foreløbig afgørelse af tilsynet med skolen.

Den voldsomme kritik er uden fortilfælde.

Det siger Peter Allerup, der er professor ved Institut for Pædagogik og Uddannelse på Danmarks Pædagogiske Universitet, til TV 2.

»De elementer, der ligger til baggrund for kritikken, er dybt alvorlige, og jeg har ikke set det før,« siger han ifølge mediet.

Heller ikke Naja Kinch Sohn, der er ekspert i forebyggelse og bekæmpelse af mobning hos Red Barnet, kender til fortilfælde for STUKs kritik, som hun ifølge DR kalder »meget alvorlig«.

»De (STUK, red.) viser, at det at kunne gå på en skole i tryghed og vide, at man ikke er i risiko for at blive udsat for mobning og overgreb, er fuldstændig afgørende for et barns skoledag. Det er ikke nok at kunne det faglige i skolen, man skal også trives og have det godt, siger hun ifølge mediet.

Styrelsen for Undervisning og Kvalitet har sendt et udkast til tilsynsafgørelsen i partshøring hos skolen. Heri varsler styrelsen en bøde til skolen på mere end et halvt års statstilskud. Som Berlingske har berettet om, kan der dermed være tale om mange millioner kroner.

Styrelsen vil desuden udstede et påbud til Herlufsholm om »at sikre, at skolen efterlever frihed og folkestyrekravet«. Det betyder, at Herlufsholm skal afskaffe »enhver tradition, der giver elever i 3.g særlige privilegier på bekostning af andre elever på skolen«.

Herlufsholms bestyrelse meddelte lørdag aften i en pressemeddelelse, at man ikke er enig i kritikken, og at bestyrelsen træder tilbage.

Kronprins Frederiks og kronprinsesse Marys datter, 15-årige prinsesse Isabella, skal efter planen begynde i 9. klasse på skolen efter sommerferien, og parrets 16-årige søn, prins Christian, går allerede på skolen. Parret har været fåmælte i sagen, men Kronprinsessen har besvaret spørgsmålet om børnenes fremtid på skolen med, at parret vil træffe en beslutning på »et oplyst grundlag«.

Uddannelsesekspert Peter Allerup vurderer over for TV 2, at børnene ikke møder ind til skolestart efter sommerferie.