Eksperter om Jakob Fuglsangs mulige dopingforbindelse: »Der er ingen rygende pistol«

Jakob Fuglsang efterforskes for forbindelser til berygtet dopinglæge, og mens eksperter mener, at det ser mistænkeligt ud, savner de flere beviser i sagen.

Jakob Fuglsang undersøges for forbindelser til den berygtede dopinglæge Michele Ferrari. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ander Gillenea/AFP/Ritzau Scanpix

Topcykelrytteren Jakob Fuglsang er mandag omdrejningspunktet for historier rundt om i medierne for efterforskningen af hans mulige forbindelser til en mand, der er persona non grata i sportsverdenen.

DR, Politiken og norske VG er kommet i besiddelse af en rapport fra Cycling Anti-Doping Foundation (CADF), der siden sidste år har efterforsket Fuglsang, og ifølge rapporten menes det, at Jakob Fuglsang har forbindelse til Michele Ferrari, der er en berygtet skikkelse inden for cykelsporten.

Michele Ferrari er kendt som dopinglægen, som blandt andet har bistået amerikanske Lance Armstrong med sine medicinske forspring, og selv har Ferrari livstidskarantæne fra al form for sport. Bliver man som sportsudøver set sammen med Michele Ferrari, kan det betyde op til to års karantæne fra sporten.

Lars B. Jørgensen, sportsjournalist med speciale i cykling og dopingsager

»Det er selvfølgelig belastende, hvis sagen holder. Uden tvivl. Men kan vi konkludere det ud fra, hvad der står dér? Det synes jeg ikke.«


Ifølge Lars B. Jørgensen, der er freelancesportsjournalist og har dækket både cykling og dopingsager gennem 20 år, er der grund til en vis skepsis over for de nye oplysninger.

»De har en hemmeligholdt rapport, og der står så, at nogen har set noget, der kan kæde Fuglsang og Ferrari sammen. Der er ingen rygende pistol, der er faktisk ikke engang en pistol, men nogen der måske har set en pistol. Det er selvfølgelig belastende, hvis sagen holder. Uden tvivl. Men kan vi konkludere det ud fra, hvad der står dér? Det synes jeg ikke,« siger han:

»Det er svært at vurdere, hvad der indikerer forholdet til Ferrari. Har en toprytter set ham sidde på et scootertræk i Nice? Jeg ved det ikke. Der mangler en substantiering.«

Det er ellers ikke fordi, Lars B. Jørgensen selv har afholdt sig fra at komme med gisninger om Jakob Fuglsang. 22. juni sidste år skrev han en klumme, hvori Fuglsang blev nævnt i samme ombæring som ryttere med flosset ry.

»Det er en ekstremt belastende sag, hvis den holder, men jeg håber, at der bliver fulgt op på den. Der er ikke rigtig noget i det endnu, men sager kan selvfølgelig også vokse sig større. Det tog ti år for Lance Armstrongs sag,« siger Lars B. Jørgensen:

»Hvis det passer, er det ekstremt slemt. Der er ikke nogen værre Dr. Mabuse, du kan blive associeret med end Michele Ferrari. Han er blevet livstidsudelukket for sin delagtighed i Lance Armstrongs dopingsag. Og du kan ikke finde nogen italiensk turbolæge med rødder tilbage i de rådne 90ere end ham. Det er også derfor, at alarmklokkerne ringer.«

Lars Nybo, der er professor ved Institut for Idræt og Ernæring på Københavns Universitet, mener, at der er ting i sagen, som ser bemærkelsesværdige ud:

»Hvis man går fra at ligge som nummer fem eller ti i hierarkiet til pludselig at være den bedste, kræver det en solid forbedring, og det kan man spekulere i. Det er en markant forbedring,« siger han.

Lars Nybo mener, at man skal være varsom med at dømme på forhånd, men interessen for sagen er for ham at se berettiget i kraft af sportens talrige dopingsager. Indtil videre, siger han, er der dog stadig tale om en ikkesag.

»Det her er jo lidt en ikkesag forstået på den måde, at jeg ikke aner, om der bliver samlet nok evidens til, at han skal indkaldes til en høring.«

Berlingske har forsøgt at få en kommentar fra Anti Doping Danmark for blandt andet at høre, om de ønsker svar fra Jakob Fuglsang, men direktør Michael Ask har ingen kommentarer til sagen.