Eksperter om dagens coronatal: Udviklingen er positiv, men om en måneds tid vil den engelske variant dominere fuldstændig

Antallet af smittede er faldet i løbet af de seneste tre dage, samtidig med at positivprocenten er dalende. Det er en god udvikling, lyder det fra flere eksperter, der dog spår, at den nye engelske virusvariant kan blive dominerende inden længe.

Antallet af personer, der er registreret smittet med coronavirus, er mandag faldet til 807. Det er betydeligt lavere end tallene i december, hvor der flere dage var over 4.000 smittede. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Efter en periode, hvor smittetallene har ligget på over 1.000 bekræftede tilfælde hver eneste dag, ser det ud til at udviklingen er ved at vende.

Siden fredag har tallene sneget sig i den rigtige retning. Senest mandag er der registreret 807 nye smittetilfælde i Danmark, hvilket er det laveste antal på et døgn siden 9. november.

Mandagens tal er fundet i 85.460 prøver, og positivprocenten, som viser andelen af testede, der er positive for coronavirus, er klatret under 1, og ligger nu på 0,94 procent. Og det vidner om en positiv og stabil udvikling, lyder det fra Hans Jørn Kolmos, der er professor i klinisk mikrobiologi på Syddansk Universitet.

»Det ser ud som om, vi er inde i en stabil fase. Det er selvfølgelig godt, fordi det peger på, at smittespredningen er blevet lidt mindre voldsom i forhold til, hvordan det så ud før jul,« siger han.

Især peger Hans Jørn Kolmos på de nuværende restriktioner som hovedårsagen til det betydeligt lavere antal smittede. Samme holdning har Nils Strandberg Pedersen, der er tidligere direktør i Statens Serum Institut.

»Det ser meget fornuftigt ud, og det er godt, at positivprocenten er lav. Det betyder, at vi tester meget og ikke finder helt så mange smittede, som vi gjorde tidligere. Jeg tror, vi kommer til at se, at smittetallet falder lige så stille, medmindre den engelske virusvariant kommer til at brænde meget kraftigt igennem,« siger han.

På trods af den nedadgående positivprocent og det lavere antal smittede, er antallet af coronarelaterede dødsfald fortsat meget højt med 30 registrerede dødsfald mandag.

»Vi har stadig forfærdelig mange dødsfald, og det har vi efterhånden haft i et godt stykke tid. Det er jo selvfølgelig rigtig bekymrende, men det går den rigtige vej med smitten generelt,« siger Nils Strandberg Pedersen og fortsætter:

»Det bliver spændende at se den kommende tid, hvor langt vi kan få smitten bragt ned med de tiltag, vi har gennemført. Det er jo selvfølgelig stadig vigtigt, når vi ser den engelske mutant, der ligger og spøger,« siger han.

Voldsom stigning i engelsk variant

For den engelske variant ligger nemlig i skyggerne. Foreløbigt er mutationen, der formelt går under navnet B.1.1.7, fundet blandt 330 danskere i perioden fra 14. november til 12. januar.

Denne uge er der indtil videre fundet 56 tilfælde af mutationen ud af i alt 799 stikprøver, viser en opgørelse fra Statens Serum Institut. Det betyder, at Statens Serum Institut har fundet varianten i syv procent af de positive PCR-test, der er gensekventeret i denne uge.

Det er næsten en fordobling siden sidste uge, hvor den engelske variant blev fundet i 3,8 procent af de gensekventerede prøver. Hvis udviklingen fortsætter, vurderer Nils Strandberg Pedersen, at den engelske variant vil være den dominerende virusvariant inden længe.

»Der kommer til at ske det, at den engelske variant kommer til at overtage. Den er ved at fortrænge den gamle variant, og det vil sige, at om en måneds tid vil det være den engelske variant, der dominerer fuldstændig. Den er desuden mere smittefarlig, så jo mere den breder sig, på bekostning af den gamle, jo større risiko er der for, at vi ser flere smitte og sygdomstilfælde,« siger han.

Hos Søren Riis Paludan, professor i virologi og immunologi ved Aarhus Universitet, får den britiske mutation en blandet modtagelse.

»Det er bekymrende, og samtidig er det jo også en smule opløftende, at man kan se, at det ikke i sig selv gør, at smittetallene bliver meget højere,« siger han til Ritzau.

Ifølge Nils Strandberg Pedersen lyder vurderingen dog, at mutationen kan få gode vilkår for at brede sig yderligere, hvis vi igen begynder at åbne samfundet igen. Derfor er det godt at holde fast i de nuværende restriktioner, lyder det.

»Der er ikke meget andet, vi kan gøre, end det vi gør nu. Vi kan håbe på, at vi kan få det bragt lidt ned, fordi de restriktioner vi har i dag også er ved at være uholdbare. På et tidspunkt skal folk jo klippes og så videre, og det er meget generende, at butikkerne har lukkede,« siger han.

Alligevel er der grund til at være yderst forsigtig, lyder det fra Nils Strandberg Pedersen.

»Så snart der åbnes igen, vil positivprocenten køre op. For den engelske variant er jo på markedet, og den ligger bare og venter på at få gode muligheder. Og det ville den få, hvis vi åbner op igen,« siger han.

Også Hans Jørn Kolmos argumenterer ivrigt for at holde fast i restriktionerne, så varianten ikke breder sig yderligere.

»Den breder sig, og det er jo ikke så godt. Og der er noget, der tyder på, at varianten breder sig på bekostning af de andre varianter, og det er sådan set, hvad vi har forventet. Men det er ikke nogen god udvikling. Så der er ikke andet for, end at holde fast i de restriktioner vi har,« siger han.

Lang udsigt til vaccine

Dagens opgørelser fra Statens Serum Institut viser også, 169.411 borgere i landet indtil søndag morgen har modtaget den første af to doser af en vaccine mod coronavirus.

Dermed har 2,90 procent af befolkningen fået det første stik.

Desuden har 571 personer nu modtaget anden dose af coronavaccinen mod blot 12 søndag. Til gengæld er der kun sket en lille stigning i antallet af personer, der har fået første stik.

»Vi vaccinerer det, vi kan, men der går længe endnu, før vi får vaccineret eksempelvis de unge og de erhvervsaktive,« lyder det fra Nils Strandberg Pedersen.