Eksperter: Nedslidte lades i stikken

Kritikken hagler ned over tilbagetrækningsreformens sociale nyskabelse.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En række eksperter retter nu en sønderlemmende kritik mod den nye seniorførtidspension, som træder i kraft 1. januar.

Før folketingsvalget i september blev seniorførtidspensionen lanceret som en hjælp til nedslidte lønmodtagere, der bliver ramt af beslutningen om at udfase efterlønnen. Men ordningen kommer ikke til at virke, som forligspartierne omkring den tidligere regering har stillet i udsigt, lyder kritikken.

De officielle høringssvar om den nye seniorførtidspension gennemhegler forslaget, som kaldes rodet og selvmodsigende.

Formanden for Foreningen af Socialchefer, Ole Pass, forventer mange klagesager.

»Man skaber falske forventninger hos folk, der tror, de kan få denne seniorførtidspension. Jeg forventer, at hovedparten af dem, der henvender sig, vil få afslag. Og så vil man typisk anke sagerne,« siger han.

Heller ikke Ældresagen mener, at den nye lov vil hjælpe de nedslidte.

»Der vil være grupper, der er for svage til at arbejde, men for raske til seniorførtidspension. Det efterlader mange i en gråzone,« siger økonom i Ældresagen Peter Halkjær.

Socialrådgiverne, der i praksis skal forvalte seniorførtidspensionen, kritiserer loven for manglende præcisering af, hvad der er det nye i ordningen udover betegnelsen »senior«.

»Jeg frygter, der vil blive tilkendt seniorførtidspensioner, som vinden blæser,« siger formanden for Dansk Socialrådgiverforening, Bettina Post.

Trods kritikken vil socialminister Karen Hækkerup (S) ikke ændre loven, inden den træder i kraft. Hun henviser i en skriftlig kommentar til, at det er et flertal i Folketinget (uden om S og SF), der vil gennemføre ordningen, som den nye regering dog stemmer for.

Det var den tidligere VK-regering, der sammen med de Radikale og Dansk Folkeparti i maj indgik forliget om tilbagetrækningsreformen, som udskyder efterlønnen og indfører seniorførtidspensionen. Dengang kaldte daværende finansminister Claus Hjorth Frederiksen (V) forliget for socialt ansvarligt.

»Vi hjælper alle reelt nedslidte, så de kan gå på den nye seniorførtidspension hurtigere og med mindre papirarbejde,« sagde han.

Økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R) vil ikke forholde sig konkret til kritikken.

»Men hvis de andre forligspartier synes, der er noget graverende at tage fat i, så må vi mødes. Det er jeg helt åben over for,« siger hun.