Eksperter: Kommune burde have reageret langt tidligere på Kundby-pigen

Holbæk Kommune begik flere fejl i håndteringen af den dengang 15-årige Natascha i månederne frem mod hendes anholdelse. Havde kommunen båret sig anderledes an, havde vi måske aldrig hørt om Kundby-pigen, mener lektor.

Foto: Nikolai Linares. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det kunne måske være endt helt anderledes for Natascha – eller Kundby-pigen, som flere kender hende som - hvis hun havde fået den fornødne støtte i månederne frem mod sin anholdelse i januar 2016.

Trine Schultz

»Den her sag kunne måske have set meget anderledes ud, hvis man allerede et halvt år tidligere havde igangsat en indsats. «


I flere tilfælde fejlede Holbæk Kommune i håndteringen af hendes sag, mener en ekspert.

DR2 Dokumentar har via aktindsigter og fuldmagter gennemgået Nataschas sag og vist sagsakterne til Trine Schultz, lektor ved Aalborg Universitet med speciale i social- og børnesager, der ser et »meget alvorligt svigt« af Natascha. Berlingske har også set materialet.

»Den her sag kunne måske have set meget anderledes ud, hvis man allerede et halvt år tidligere havde igangsat en indsats,« siger Trine Schultz til Berlingske. Hun peger på tre tidspunkter, hvor kommunen har fejlet.

Første gang var i 2014 - 21 måneder før Nataschas anholdelse - hvor den unge pige blev flyttet hjem efter et ophold i en plejefamilie. Holbæk Kommune fik siden kritik af Ankestyrelsen, fordi man ikke grundigt undersøgte Nataschas behov for fortsat støtte forud for flytningen.

Fejl nummer to skete i 2015, da Natascha og hendes mor flyttede tilbage til Holbæk Kommune, efter en kortere periode med adresse i nabokommunen. I et halvt år fik familien ingen besøg fra kommunen - det til trods for at Holbæk Kommune modtog en mellemkommunal underretning om, at Natascha havde brug for støtte.

Det halve år blev skelsættende for Nataschas liv, da det var i denne periode, hendes besættelse af islam opstod.

Da fejlen gik op for kommunen i september 2015, fik familien en sagsbehandler, der efterfølgende var i jævnlig kontakt med familien. Bl.a. 19. november hvor Nataschas mor underrettede sagsbehandleren efter, politiet om natten havde været på besøg, fordi Natascha havde sendt en sms, hvori hun bad om hjælp til jihad. Moren var bange for at have datteren i hjemmet, fortalte hun ifølge sagsakterne. Samme dag lavede en af Nataschas tidligere lærere en bekymringsskrivelse om hendes sympati for Islamisk Stat (IS), og på et opfølgende møde med sagsbehandleren fortalte Natascha selv, at hun ville være martyr. Men intet skete og det er her kommunens tredje fejl ifølge Trine Schultz bliver begået.

På det tidspunkt var den dengang 15-årige piges behov for hjælp ifølge lektoren så tydelige, at hun burde være anbragt udenfor hjemmet hurtigst muligt, så hun kunne få professionel hjælp til sine psykiske problemer og problemer med radikalisering. Var det sket, var Natascha »formentlig ikke blevet anholdt« halvanden måned efter, vurderer lektoren.

Kommune: Vi har lavet fejl

Også hos Børns Vilkår undrer man sig over, at der ikke blev »grebet resolut ind«.

»Både politi og de sociale myndigheder burde have sat ind med akut anbringelse og massiv hjælp til at bearbejde tilknytningen til IS. Underretningerne dokumenterer, at her er tale om en pige, der er meget psykisk sårbar og viser tydelig begejstring for og støtte til IS, islam og terrorisme,« siger teamleder Anette Brøndum Sørensen, der også har gennemlæst sagen, i en skriftlig kommentar. Børns Vilkår har fået tilladelse fra Natascha til at gennemgå og udtale sig om hendes sag.

Holbæk Kommune har til DR2 Dokumentar erkendt fejlene i 2014 og i sommeren 2015, men koncernchef Julie Becher mener ikke, at kommunen overordnet handlede forkert fra november 2015 frem til Nataschas anholdelse i januar 2016. Hun oplyser, at man overvejede flere muligheder efter 19. november, da man blev bekendt med Nataschas martyrdrømme.

»Vi vurderer på det tidspunkt, at en anbringelse kan være med til at trække hende endnu længere ud og gøre hende endnu mere usikker,« siger Julie Becher til DR2 Dokumentar. I stedet vurderede kommunen, at det var flere samtaler med Nataschas »tillidsperson, som er det relevante svar på situationen.« Tillidspersonen er Nataschas tidligere lærer, der ikke lønnes af kommunen og som ifølge eget udsagn ikke vidste noget om antiradikalisering. Man overvejede ifølge Julie Becher også et efterskoleophold til Natascha.

8. januar 2016 skiftede kommunen kurs og besluttede sammen med familien, at Natascha skulle anbringes. Det skete dog aldrig, da hun blev anholdt få dage efter.

Holbæk Kommune har ikke ønsket at udtale sig yderligere, før man har set dokumentaren.

Dokumentaren »Kundbypigen – Hvorfor ville min lillesøster være terrorist?« vises på DR 2 mandag kl. 21.30.