Eksperter: Hash-sag kan lukke rockerklub

En tidligere HA-rocker fortæller, at man internt i Hells Angels frygter, at politiet for første gang vil forsøge at opløse en afdeling. To eksperter forstår godt rockernes bekymring.

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Internt i Hells Angels er der lige nu stor frygt for, at politiet for første gang vil forsøge at få opløst en HA-afdeling, sådan som man kender det fra blandt andet Tyskland. 

Det fortalte den tidligere HA-rocker Lars Jensen til BT forleden. To juraeksperter kan godt forstå, hvis rockerne er nervøse. 

Frygten kommer, efter politiet torsdag i sidste uge sigtede 80 personer i en historisk stor politiaktion for omfattende hashhandel på Christiania, og efter at en 41-årig toprocker kort efter valgte at begå selvmord i sin celle.

Nervøsiteten skyldes - ifølge Lars Jensen, der har flere kilder helt tæt på begivenhederne - at den afdøde toprocker fik lov til at være ansvarlig for HAs hashhandel mod at betale driftsudgifterne til HAs afdeling på Amager. Man er derfor bange for, at politiet vil forsøge at gå efter hele HAs afdeling på Amager.

De to juraeksperter, som BT har talt med, forstår godt rockernes nervøsitet. 

»Rigsadvokaten har hidtil været meget tilbageholden med at jagte sager om rockerforbud, fordi man skal kunne lave en forbindelse fra de enkelte medlemmer til selve klubben, før man kender den ulovlig. Men måske er der lige præcis her noget, som kan være med til at skabe den forbindelse,« siger juraprofessor Jens Elo Rytter fra Københavns Universitet med henvisning til, at foreninger ifølge grundloven kun kan opløses, hvis de opfordrer til eller virker ved vold.

Både politikere og politifolk har i årevis stødt panden mod muren, hver gang talen kom på et eventuelt rockeforbud. Jens Elo Rytter mener dog, at denne sag - hvis oplysningerne fra miljøet er rigtige - kan skubbe til tingene.

»Jeg mener helt klart, det her kan være en brik, der kan være med til at løfte bevisbyrden om, at klubben er involveret i systematisk narkohandel. Og jeg kan ikke se noget i vejen for, at man går efter de enkelte afdelinger separat, hvis disse er organiseret som enheder under den her fælles paraplyorganisation.«

Udover at skulle have betalt for driften af HAs Amager-afdeling hævder eks-rocker Lars Jensen også, at den nu afdøde toprocker for cirka halvandet år siden indførte en ny forretningsmodel på Christiania. Hvor det tidligere var de enkelte pushere, der ejede hashen, er det nu HAs hash, og pusherne modtager i stedet provision for at sælge det, forklarer han og understreger, at også det har skabt nervøsitet i HA, idet det er med til at pege i retning af, at det er selve klubben, der står bag.

Det ville være historisk, hvis et egentligt rockerforbud vil kunne træde i kraft. Også lektor ved Juridisk Institut på Syddansk Universitet Pernille Boye Koch er optimistisk.

»Hvis de her ting er rigtige, så stiller det jo sagen i et noget andet lys, idet det jo netop handler om at knytte kriminaliteten til foreningen. Og det lyder jo til at have en noget mere organiseret karakter, som knytter handlingerne til afdelingen på Amager,« siger hun. 

Selv om der ikke er den store praksis i Danmark for at opløse foreninger, så mener hun, at politiet har en stærkere sag end nogensinde. 

»Jeg vil bestemt vurdere, at man nu har et stærkere grundlag for at kunne føre en opløsningssag end før. Men det er jo ingen garanti for, at man ville vinde sagen,« understreger hun. 

Hverken HA eller politiet har ønsket at forholde sig til Lars Jensens oplysninger.