Eksperter frygtede supersprederevent, men abekoppesmitten er faldet: »Det legitimerer en skjult homofobi«

Antallet af smittetilfælde med abekopper faldt under og efter Copenhagen Pride, oplyser Statens Serum Institut. Men de mange »dommedagsmeldinger« forud for begivenheden har ført noget helt andet – og mindst ligeså ubehageligt – med sig, lyder det fra foreningen bag.

»Sommetider kan vi godt bilde os ind, at vi er kommet langt i Danmark, men det her synes jeg nok indikerede, at så er vi hellere ikke kommet længere,« siger Copenhagen Prides forperson, Lars Henriksen, om reaktionerne i forbindelse med begivenheden. Arkivfoto: Keld Navntoft/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Både eksperter og organisationerne lgbt+-miljøet havde frygtet, at den ni dage lange Copenhagen Pride kunne udvikle sig til et såkaldt supersprederevent for abekopper.

Men nu viser det sig, at det langtfra blev tilfældet.

Der er de seneste tre uger således konstateret tre til fem nye tilfælde af abekopper pr. uge. Og set over de seneste syv uger er antallet af smittetilfælde faldet, oplyser Statens Serum Institut (SSI) til TV 2 Lorry.

Tallene overrasker ikke Lars Henriksen, der er forperson for Copenhagen Priden.

»Man blev ved med at sammenligne med nogle pridefejringer, der foregik på et tidspunkt, hvor man ikke vidste, hvad abekopper var. Nu vidste vi, hvordan det smitter, så vi kunne rådgive, der var vacciner, og folk var velinformerede,« siger han til Berlingske.

Hvad der til gengæld overraskede ham, var de mange »dommedagsmeldinger« forud for begivenheden.

»Så kunne man bruge abekopper til at lufte al sin modvilje mod bøsser,« siger talsperson for Pride Copenhagen, Lars Henriksen, om den homofobi, smitten har ført med sig. Arkivfoto: Asger Ladefoged Fold sammen
Læs mere

»Supersprederevent er et uforsvarligt ord at bruge, for det får kun folk til at tænke tilbage på de meget omsiggribende coronarestriktioner. Det er med til at skabe panik,« siger Lars Henriksen.

»Sæt dem ud på en ø«

Godt nok fik de mange tusinde deltagere ved dette års Copenhagen Pride ikke abekopper. Men de er til gengæld blevet mødt af noget andet.

For panikken, som Lars Henriksen også mener, at medierne har været med til at sprede, har kunnet mærkes på sociale medier, hvor tonen mod homoseksuelle har været »ret hård«.

»Det er ikke sjovt at se sig selv omtalt så ekstremt negativt. Nogen steder var det sådan noget som ‘sæt dem ud på en ø eller skær pikken af dem’,« fortæller han.

Ifølge Sundhedsstyrelsen og SSI er stort set alle bekræftede tilfælde af abekopper i Danmark sporet hos mænd. Her ses »en ophobning« af tilfælde blandt mænd, der har sex med mænd, og som har flere skiftende partnere.

Og det har fået mange flere end sædvanligt til tasterne.

»Det er ubehageligt, og jeg kunne ikke lade være at tænke, at det legitimerer en normalt skjult homofobi. Så kunne man bruge abekopper til at lufte al sin modvilje mod bøsser,« siger Lars Henriksen:

»Sommetider kan vi godt bilde os ind, at vi er kommet langt i Danmark, men det her synes jeg nok indikerede, at så er vi hellere ikke kommet længere.«

Der var 6. september påvist 181 tilfælde af abekopper i Danmark, oplyser Statens Serum Institut.