Eksperter fra hele verden lægger pres på Astrid Krag

Eksperter fra hele verden bønfalder sundhedsministeren om at sikre det truede, danske epilepsihospital Filadelfia.

Sundhedsminister Astrid Krag (SF) skal senere tirsdag i samråd om epilepsihospitalet Filadelfias situation. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mens flere tusinde patienter på det specialiserede epilepsihospital Filadelfia går en uvis fremtid i møde på grund af millionbesparelser, fyringer og lukkede afdelinger, vælter det ind med advarsler fra hele verden til sundhedsminister Astrid Krag (SF).

Adskillige læger, professorer og andre epilepsieksperter opfordrer på det kraftigste sundhedsministeren om at sikre Filadelfias nøgleposition som internationalt forskningscenter for epilepsi.

En af de tungest vejende henvendelser kommer fra The International League Against Epilepsy (ILAE). I et brev til Astrid Krag skriver den verdensomspændende organisation:

- Det er med stor bekymring, at ILAE har modtaget nyheden om, at en lukning af epilepsihospitalet i Dianalund - det eneste af sin slags i Danmark - risikerer at måtte lukke.

Og videre:

- Vi forstår, at den nuværende situation skyldes ændringer i det danske sundhedsvæsen, hvor fem regioner tager sig af sine egne borgere. Men det er urealistisk at tro, at ekspertisen og faciliteterne for epilepsibehandling på højeste niveau kan opbygges i fem forskellige regioner.

Brevet er underskrevet af 12 forskellige professorer fra lande som Frankrig, USA, Rusland, Grækenland og Israel. Læs alle brevene her.

Massefyringer og lukkede afdelinger

Efter en feberredning i begyndelsen af oktober blev Filadelfias økonomi for 2012 sikret, da hospitalet og de danske regioner indgik en spareaftale.

Aftalen kom dog ikke de svært udviklingshæmmede med epilepsi og behov for langvarig indlæggelse til gavn. Heller ikke de unge med svær epilepsi og psykosociale problemer kan frem over få en sengeplads på Filadelfia, som må lukke de to centrale afdelinger. Samlet skal hospitalet spare 68 ud af 155 millioner i 2012.

Få dage inden aftalen faldt på plads, havde sundhedsminister Astrid Krag over for Berlingske udstedt en garanti for, at ingen epilepsipatienter skulle »lades i stikken,« og at Filadelfias tilbud ikke ville forsvinde - heller ikke selvom selve hospitalet måtte lukke.

Afgørende for udenlandsk forskning

På Santa Catarina Universitetet i Brasilien vækker afdelingslukningerne på Filadelfia bekymring. I ét af flere advarende breve til Astrid Krag hedder det blandt andet:

- På verdensplan er epilepsihospitalet i Dianalund et fremragende center, og dets arbejde og vidensdeling har haft stor betydning for at forbedre livskvaliteten for epilepsipatienter verden over - blandt andet udviklingslande som Brasilien.

Dokumentation: Læs brevene til Astrid Krag her

I et efterfølgende brev til Astrid Krag forklarer lederen af Santa Carina Universitetets Center for Epilepsi, professor Roger Waltz, at Filadelfia er afgørende for at koordinere en række projekter internationale epilepsiprojekter.

- Uden de fortsatte input fra Filadelfia vil hele den lovende research standse. Vi fra epilepsicenteret i Brasilien beder dig derfor om at hjælpe med at sikre af det danske epilepsicenter overlever som en vigtig partner for international epilepsiforskning.

Lignende ønsker kommer fra lederen af Japans Nationale Epilepsicenter, doktor Yushi Inoue.

På Indiens Institut for Medicinsk Videnskab kalder doktor Mamta Bhushan Singh Filadelfia for en »fremragende ambassadør for dansk goodwill.«

Minister skal svare senere i dag

Og fra Vilnius' Universitetshospital i Litauens hovedstad advarer tre højtstående læger om, at Filadelfias overlevelse er helt »central« for, at en række internationale epilepsiprojekter vil lykkes.

Senere i dag er Astrid Krag kaldt i samråd om Filadelfias situation. Her vil blandt andre Dansk Folkepartis Liselott Blixt, Enhedslistens Stine Brix og De Radikale Camilla Hersom afkræve ministeren svar på, hvordan hun vil sikre, at danske epilepsipatienter »ikke lades i stikken.«