Eksperter foreslår mindre kødkontrol

En ekspertgruppe anbefaler nu, at der bliver taget langt færre test af kød. Kontrollen er simpelthen for dyr.

Efter sidste års mange skandaler om muggent kød og vaklende fødevaresikkerhed kommer en ekspertgruppe nu med et forslag, der går i retning af mindre kontrol:

Tag færre prøver af det kød, der lander på danskernes middagstallerkener, lyder anbefalingen til regeringen og Folketinget.

»Det er ufatteligt dyrt at tage alle de prøver. Du kan analysere dig ihjel - eller rettere: analysere dig fattig - uden at du får øget forbrugernes sikkerhed væsentligt«, siger direktør i Sund & Bælt Leo Larsen til Politiken.

Han er formand for den ekspertgruppe, der kort før jul afleverede en rapport om fødevarekontrollen med anbefalinger til at forbedre kontrollen. Analyser af kød hos grossister, slagtere og supermarkeder er en af hjørnestenene i den offentlige varekontrol.

Ekspertgruppen anbefaler, at man i stedet implementerer nye EU-regler på området, som siger, at grossisterne selv skal tage prøverne og analysere dem. Fødevarestyrelsen skal så blot overvåge, at det sker på forsvarlig vis, og at grossisterne kasserer kødet, hvis det er farligt.

Forbrugerminister Carina Christensen (K) kalder det en »interessant anbefaling« at skære ned på antallet af prøver:

»Hvis man er enig, er det nemt at gå til; det kunne man gøre i morgen. Men det er vigtigt, at vi læser høringssvarene først. Vi er nødt til at se på helheden, inden vi lægger os fast på noget«.