Eksperter: Fedme bør kategoriseres som en regulær sygdom

Ifølge to eksperter bør samfundet tage fedmeepidemien alvorligt og kalde fedme for en sygdom. Andre fagfolk er dog kritiske over for at gøre en stor del af befolkningen til patienter.

ARKIVFOTO. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danskerne bliver tykkere og tykkere, og det får danske fedmeeksperter til at slå alarm og ønske, at svær overvægt defineres som en regulær sygdom. Det skriver Politiken.

Der er i dag over dobbelt så mange svært overvægtige som for 25 år siden. Mens der i 1987 var 5,6 procent svært overvægtige danskere, nåede andelen i 2013 op på 14,1 procent, viser tal fra Statens Institut for Folkesundhed.

»Vi mener, at tiden er inde til, at også Europa deklarerer fedme som en sygdom. Tiden er inde til, at alle forstår dybden i den lidelse, som svær overvægt er for den enkelte,« siger overlæge Jens-Christian Holm, der er forskningsansvarlig på Enhed for Overvægtige Børn på Holbæk Sygehus, til Politiken.

Ved at diagnosticere svær overvægt som en sygdom, bliver samfundet forpligtet til at behandle de svært overvægtige.

I USA valgte man i 2013 at definere svær overvægt som en kronisk sygdom, og i Canada valgte den canadiske lægeforening ligeledes her i oktober at erklære svær overvægt for en egentlig sygdom.

Jens-Christian Holm mener, det er på tide, man i Danmark går samme vej, og det er Anne Raben, professor ved Institut for Idræt og Ernæring på Københavns Universitet, enig i. Hun understreger, at svært overvægtige har brug for professionel hjælp.

Mens eksperter er enige om, at fedme er et tiltagende samfundsproblem, er det ikke alle fagfolk, der deler opfattelsen af, at svær overvægt skal kategoriseres som en sygdom.

Overlæge Jens Meldgaard Bruun, der er formand for Dansk Selskab for Adipositasforskning, fremhæver at 10-30 procent af de svært overvægtige ikke har nogen betydelige medicinske komplikationer til deres fedme, og at disse i princippet raske personer med forslaget vil skulle betragtes som syge.

Sundhedsstyrelsen oplyser til Politiken, at den ikke overvejer at gøre fedme til en sygdom i sig selv.