Eksperter: Dyrt at stoppe bandekrige

Flere med kendskab til indvandrerdrenge, der er på vej ud i kriminalitet, mener, at der skal flere ressourcer til for at sende dem på ret køl igen.

En ung mand fra den såkaldte Sjælør-bande mistede natten til torsdag livet efter et skudoverfald i Mimersgade. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe

Hvis ikke de unge utilpassede indvandrerdrenge skal blive opslugt af de stadig mere grove bander, koster det penge.

Sådan lyder det fra både integrationskonsulent Fahmy Almajid og konsulent i SSP (skole-, social- og politisamarbejdet) Bent Haagensen, der har et indgående kendskab til Sjælør-banden, der torsdag mistede et bandemedlem i en skudepisode i Københavns nordvestkvarter. De mener begge, at indsatsen for at undgå, at småkriminelle unge bliver til storkriminelle voksne bandemedlemmer bør opprioriteres voldsomt, hvis ikke de seneste ugers skyderier og bandeopgør skal eskalere i fremtiden.

»Det er tydeligt for enhver, at den indsats, der har været – eller ikke har været – ikke er god nok. For så ville vi ikke være endt, hvor vi står nu. Hvis vi skal stoppe nogle af de unge drenge, der lige nu bare er småkriminelle, inden de ender som Sjælør-banden, må vi sætte stærkere ind rent præventivt. De drenge kan stadig nå at ændre kurs,« siger Bent Haagensen.

Svære at redde
Det er Fahmy Almajid fuldstændig enig i: »De fleste hårdkogte kan ikke reddes. Og derfor handler det heller ikke om at give dem hårde straffe. Selvfølgelig skal de have deres straf, men hvis vi skal ændre på det her, skal de sociale myndigheder træde i karakter,« siger Fahmy Almajid, der mener, at man skal arrangere flere aktiviteter for de unge og hjælpe deres forældre, så de kan holde deres børn væk fra kriminaliteten og i stedet få en uddannelse.

Bent Haagensen frygter, at politikerne glemmer, at der er brug for støtte andre steder end Nørrebro også.

»Jeg håber, at denne episode kan få politikerne til at se, at det er flere ressourcer, der skal til. Og samtidig må vi bare håbe, at de ikke glemmer os, når mediestormen har lagt sig,« siger han.

Det var i går ikke muligt at få en kommentar fra Københavns integrationsborgmester Jakob Hougaard (S), men partifællen Jan Andreassen, der er medlem af både Børne- og Ungdomsudvalget og Integrationsudvalget i København, mener, at området allerede har rigeligt med ressourcer.

»Medarbejderne gør et stort arbejde, men det hjælper ikke, så længe den højre hånd ikke ved, hvad den venstre laver. De forskellige instanser skal snakke sammen, og på den måde kan man udnytte de mange ressourcer, de har, meget bedre,« siger Jan Andreassen.