Eksperter: Din fartkontrol-sladrehank er okay

Det er lovligt at bruge tjenester, der sladrer om fotofælder. Fartgrænserne skal dog også respekteres, selv om politiet ikke er i nærheden.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

København: Vi kender alle den ærgerlige følelse af at få en bøde, og særligt fartbøden må være en af de mest irriterende at løbe ind i.

Derfor har flere hundrede tusinde danskere allerede downloadet en af de mange forskellige apps til telefonen, der sladrer om politiets fotovogne rundt om det næste sving, og dermed hjælper bilisterne til at undgå et blitz og et dyrt portrætfoto med posten.

Flere politikere har dog været fremme og kritisere tjenesterne for at være amoralske, fordi bilister generelt skal overholde fartgrænsen, uanset om politiet ligger på lur eller ej.

Men der er intet juridisk ulovligt i at holde sig informeret om fotovogne eller motorcykelbetjentes placering over mobiltelefonen. Det fortæller dokumentationschef hos Rådet for Sikker Trafik, Jesper Sølund.

- Vi er grundlæggende ikke imod de her apps, der advarer om fartkontrol. Vi synes, det er glimrende, når de tjener det formål, at folk får sænket hastigheden og dermed ikke bliver taget i fartkontrollerne, lyder det fra Jesper Sølund.

- Advarslerne kan være et fint hjælpemiddel til at påvirke folk til at køre ordentligt, så vi er ikke forarget i den forstand. Men vi vil klart hellere anbefale, at man investerer i en GPS, der løbende advarer bilisterne om deres fart, hvis de overskrider fartbegrænsningerne. Det er et langt bedre instrument, fastslår Jesper Sølund over for Ritzau Fokus.

Spørger man trafikforsker Harry Lahrmann fra Aalborg Universitet, er stemningen over for "sladre-apps'ene" også positiv.

- Disse apps har egentlig den samme effekt, som hvis du ser en politibil, der kører rundt på gaden og patruljerer. Du kører jo pænt, når du ser en politibil, og den samme effekt kan en advarsel om fartkontrol også have for trafikanterne.

- Så længe disse apps ikke er udformet sådan, at man hele tiden skal sidde og betjene dem, men blot bliver gjort opmærksom, når der er en fartkontrol i nærheden, så ser jeg dem egentlig som en positiv ting, siger Harry Lahrmann til Ritzau Fokus.

Den holdning deler Jesper Sølund også. Disse apps må aldrig blive noget, der får bilisten til at flytte fokus fra vejen.

- Appen må helst ikke være et forstyrrende element under kørslen, så man hele tiden skal sidde og tjekke sin telefon for advarsler. Der har de fleste GPS'er den fordel, at de kan indstilles til at advare dig med en stemme, mens du passer din kørsel bag rattet, siger dokumentationschefen hos Rådet for Sikker Trafik.

 

Fakta om fartkontrol:

1. Du kan downloade forskellige apps, der advarer dig om fotovogne og fartkontrol på din rute.

2. De mest populære er: Fartkontrol.nu, Trafik Alarm, Min Trafikkontrol, Husk Farten og FartKontrol.

3. Politiets fotovogne sikrede fartbøder for over en halv milliard kroner fra lidt for travle trafikanter i 2015. Rigspolitiet oplyser, at beløbet endte på lige over 516 millioner kroner.

4. Rådet for Sikker Trafik anbefaler, at man kun bruger en app, der kan advare med lyd, så du slipper for at skulle læse sms'er eller beskeder, mens du kører.

5. På politiets egen hjemmeside, politi.dk, kan man helt lovligt se, hvilke vejstrækninger i landet der overvåges af "automatisk fartkontrol".

Kilder: Rådet for Sikker Trafik og Rigspolitiet.

/ritzau/FOKUS