Eksperter: Antallet af lukkedage er misvisende

En opgørelse fra Socialministeriet viser, at der har været et fald i antallet af lukkedage i daginstitutionerne de seneste år. Men kommunernes indberetninger er misvisende og fejlagtige, siger eksperter.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De dage, hvor vuggestuer og børnehaver er lukkede, de såkaldte lukkedage, kan være frustrerende for travle forældre.

Og det er da også regeringens ambition, at der skal være færre dage, hvor børn ikke kan afleveres i institutionerne. I en ny opgørelse fra Socialministeriet fremgår det, at kommunernes gennemsnitlige antal lukkedage er faldet fra 10,8 i 2011 til 77 dage i 2014. Men kommunernes indberetninger er misvisende og fulde af fejl, skriver Jyllands-Posten.

Ifølge avisen kalder flere eksperter nemlig opgørelsen for ubrugelig.

Morten Balle Hansen, professor i statskundskab, Aalborg Universitet, siger til Jyllands-Posten, at opgørelsen må laves om, fordi den ikke kan bruges som grundlag for hverken beslutninger eller politisk debat.

Formand Dorthe Boe Danbjørg fra forældreforeningen FOLA er frustreret.

»Sagen om lukkedage er et tegn på, at der er noget i det politiske system i Danmark, som ikke fungerer: Regeringen ønsker at begrænse lukkedagene, kommunerne nikker, men gør intet – og prøver endda at skjule det i en ubrugelig statistik,« siger hun til avisen.