Eksperter advarer regeringen: Pas på med at være for hård ved de uvaccinerede. Det er farligt

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblikket over dagens vigtigste historier – om en penibel situation ombord på en dansk fregat, om en potentielt sprængfarlig dag i Minkkommissionen og en frygt for, hvad der kan ske, hvis de uvaccinerede presses for hårdt.

Coronarestriktionerne har tidligere ført til de såkaldte »Men In Black«-protester i København og flere andre byer. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thibault Savary/AFP/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen, kære læser

Her er dagens udgave af Berlingskes daglige morgenoverblik.

Lad os begynde med de seneste coronatal, og lad os derefter komme i gang.

Fortrækker du at lytte til overblikket, kan det gøres lige her.

Følg Morgenposten på mobil

Han gav minkene dødsstødet – nu kommer han i fokus

Vi begynder i Minkkommissionen, hvor en interessant dag venter forude. En minister, der har spillet en helt central – men noget underbelyst rolle i sagen – skal afhøres:

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) – eller »coronaministeren«, som han kaldes i denne artikel i Berlingske.

Undervejs i kommissionens mange afhøringer har flere vidner givet et indtryk af, at Heunicke faktisk havde det afgørende ord før masseaflivningen af danske mink.

Ifølge professor emeritus Jørgen Grønnegård Christensen tegner der sig et billede af, at Magnus Heunicke og Sundheds- og Ældreministeriet har spillet en langt mere central rolle, end det hidtil har været kendt.

»Fra at sagen har været håndteret i Miljø- og Fødevareministeriet, rykker den ind i Justitsministeriet, Sundheds- og Ældreministeriet og Statsministeriet, og i de afgørende dage omkring pressemødet tyder det på, at Sundheds- og Ældreministeriet, ministeren og departementschefen skubber på for den meget vidtgående beslutning,« siger han til Berlingske.

Nu er spørgsmålet, om »ansvaret kan indhente Heunicke« politisk, siger en ekspert i artiklen.

Fredag klokken 13 afgiver Heunicke forklaring i kommissionen. Og du kan følge med på Berlingske.dk.

Danmark i piratproblemer

Flere af dagens aviser skriver om den penible piratsituation, som Danmark kan være havnet i:

Efter at danske frømænd på fregatten »Esbern Snare« i går havnede i en blodig ildkamp med pirater i Guineabugten, befinder der sig nu fire døde og fire tilbageholdte pirater på det danske skib.

Ingen ved, hvad der skal ske med de fire levende pirater. De kan havne i Danmark, advarer eksperter i Jyllands-Posten.

»Nu står vi i en situation, hvor nogen er i fedtefadet, og man ved ikke, hvad man skal gøre ved dem,« siger Kenneth Øhlenschlæger Buhl, ph.d. og militærforsker med speciale inden for krigens love ved Forsvarsakademiet.

Det er endnu uvist, hvor piraterne kommer fra. Men problemet er, at det danske skib er taget på solomission ved Afrikas kyst, og at Danmark ikke har en udleveringsaftale med deres hjemland.

I Berlingske siger en ekspert, at »det rent ud sagt er en lortesituation« for Danmark.

Eksperter: Hård kurs kan presse uvaccinerede ud i ekstremisme

Coronapandemien er tilbage for fuld hammer. Det stigende smittetal øger fokus på de omtrent 700.000 danskere, som ikke er blevet vaccineret. 40 procent af danskerne ønsker en østrigsk model – fuld nedlukning for de uvaccinerede – og statsminister Mette Frederiksen (S) har sagt, at tålmodigheden er ved at løbe ud.

»For alle jer, der ikke er vaccineret, så bliver det selvfølgelig mere besværligt, og sådan mener jeg faktisk også, at det skal være,« sagde statsminister Mette Frederiksen (S) ved pressemødet 8. november.

Men i Information advarer eksperter mod en for hård linje over for de uvaccinerede. Det kan give bagslag og føre til ekstremisme, siger de.

»Den strategi kan være farlig. Uroen vil blive større,« siger professor i filosofi ved Københavns Universitet Vincent F. Hendricks.

En anden ekspert – Maia Kahlke Lorentzen, som er specialist i digital kultur og onlinehadfællesskaber – advarer om, at den store gruppe af danskere, som af forskellige årsager er utrygge og skeptiske over for vaccinen, kan skubbes ud »radikalisering«, hvis de presses for hårdt.

»Radikalisering betyder ikke nødvendigvis vold eller ekstremisme. Det kan betyde, at man indtager et mere og mere radikalt eller yderliggående syn på samfundet,« siger hun og advarer om, at en hård kurs over for dem, der er betænkelige ved vaccinen, kan føre til, at de bliver mere mistroiske over for sundhedsvæsenet og staten som helhed.

»Det bliver sværere at have en dialog, og der kan opstå krydsbestøvning med andre, for eksempel højreradikale grupperinger, som også er konspiratoriske, bare ikke kun over for vaccinen,« siger Maia Kahlke Lorentzen.

Læs hele historien her.

Er det tid til nye hjælpepakker? Nej

Fra mandag er det igen tid til mundbind og coronapas. Julefrokoster, arrangementer og andre planer aflyses.

Det rejser et spørgsmål om, hvorvidt det igen er tid til at sende hjælpepakker ud til de danske virksomheder, som kommer til at mærke den nye virkelighed økonomisk. Det skriver Berlingskes Sebastian Persson.

Eksempelvis oplever Charlotte Bennekov, der er medejer og direktør i Fadølsforsyningen Nordsjælland, at 60-70 procent af firmaets ordrer aflyses, fordi festerne aflyses. Virksomhedens økonomi kommer under pres.

Men ønsket om kompensationsordninger skydes ned af førende økonomer. Nej, lyder det også fra Erhvervsministeriet, som oplyser til Berlingske:

»Indførelsen af coronapas i de liberale personrelaterede erhverv samt krav om mundbind i detailhandlen ændrer ikke på, at samfundet er åbent, og at produktion og aktivitet kan opretholdes.«

Flere blå partier mener dog, at ministeren er for hurtig til at afvise ideen og kræver nu forhandlinger.

Frankrig og Storbritannien skændes efter katastrofal ulykke

Efter 27 personer tirsdag druknede i deres forsøg på at krydse Den Engelske Kanal i deres forsøg på at komme fra Frankrig til Storbritannien, er de to lande nu havnet i et bittert skænderi.

Briterne mener, at Frankrig gør for lidt for at forhindre, at migranter kan sætte gummibåde i havet ved den nordfranske kyst, og at franskmændene derfor er skyld i, at katastrofale ulykker kan finde sted på kanalen. Boris Johnson har ifølge The Guardian tilbudt at sende flere britiske betjente til de franske kyster, men Emmanuel Macron er angiveligt ikke vild med ideen.

Franskmændene mener til gengæld, at Storbritannien gør det for nemt for migranter at komme i arbejde, og at briterne dermed selv er ude om, at migranterne tager på den farlige færd.

Således er 27 personers død endt i et diplomatisk skænderi.

Det sker i dag

Det er black friday. Det er dagen efter thanksgiving, og også i Danmark vil mange butikker forsøge at friste med gode tilbud.

Klokken 13 skal sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) afhøres i Minkkommissionen.

Og klokken 20 er der så finale i »Vild med Dans«.