Eksperter advarer mod øgede beføjelser til PET

I kølvandet på terrorangrebet i Paris ønsker flere politikere yderligere redskaber til politi og efterretningstjenester. Men det er en farlig vej at gå, advarer eksperter.

En række danske partier og politikere, heriblandt justitsminister Mette Frederiksen (S), efterlyste fredag yderligere beføjelser til Politiets Efterretningstjeneste PET.

Udmeldingerne kommer efter terrorangrebet på det franske satireblad Charlie Hebdo, men eksperter advarer nu om, at det er en farlig vej at gå, skriver Information.

Den svenske terrorekspert Magnus Ranstorp, der er ekspert i international terrorisme ved den svenske Försvarshögskolan, siger til avisen, at man ikke kommer terror og radikalisering til livs ved at indføre nye love, der indskrænker frihedsrettighederne.

»I stedet skal man koncentrere sig om forebyggelse, der for eksempel kan føre til viden om personer i risikozonen,« siger han. Han pointerer, at netop Frankrig er et af de lande, hvor myndighederne har meget vidtgående mulighed for at overvåge, arrestere og fængsle uden domstolsprøvelse. Derimod bruger landet meget få ressourcer på forebyggelse i modsætning til Danmark.

Også Jacob Mchangama, som er retssikkerhedsekspert og direktør i tænketanken Justitia, mener, at politikerne skal passe på med for hurtige reaktioner.

»Det er uklædeligt, at politikere, som ingen indsigt har i denne sag, begynder at slå politisk plat eller reagere med automatpiloten. I kampen mod terrorisme og for de vestlige frihedsrettigheder, risikerer vi at indskrænke de selv samme rettigheder,« siger Jacob Mchangama.