Eksperter advarer mod farlig EU-kurs

Med en beslutning om at afholde danskerne fra at stemme om EUs reformtraktat bevæger regeringen sig ind på en farlig EU-kurs, mener eksperter.

Danskerne får ikke mulighed for at tage stilling til EUs reformtraktat.

Statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) og udenrigsminister Per Stig Møller (K) vil tirsdag på et ministermøde følge i fodsporene på Socialdemokraterne og sige nej til en folkeafstemning, erfarer Berlingske Tidende,

Beslutningen om at undgå en afstemning kan imidlertid være med til at fremprovokere et nej ved den kommende folkeafstemning om EU-forbeholdene, påpeger flere EU-eksperter.

»Nu risikere man at trække et projekt ned over hovedet på danskerne, som de ikke kan lide, og derfor siger de: Nej, nu skal vi give dem en lærestreg,« siger lektor ved Aalborg Universitet Søren Dosenrode.

Folketingspolitikerne må nu vente en rum tid før de lader danskerne stemme om forbeholdene, og de er nødt til at sende forbeholdene til afstemning et af gangen, mener EU-ekspert Marlene Wind.

»Men det er klart, at nogen stadig vil være provokeret af den situation vi står i nu.«

Regeringens officielle beslutning kommer efter, at S-formand Helle Thorning-Schmidt (S) mandag banede vejen med sin beslutning om også at afvise en folkeafstemning.

Pia Kjærsgaard (DF) advarer om, at regeringen og Socialdemokraterne med reformtraktaten er »ved at begå samme fejl« som med Nice-traktaten, der blev gennemført uden folkeafstemning. Kort tid efter stemte danskerne nej til euroen i 2000.

Også SFs ellers EU-positive formand, Villy Søvndal, kalder det »fantastisk farligt« at nægte danskerne at give deres mening til kende.