Eksperter advarer imod optjeningsprincip

Regeringen beskyldes for at føre symbolpolitik med deres optjeningsprincipper for velfærdsydelser til udlændinge. Ifølge eksperter vil det skræmme højtuddannede væk.

Ifølge forslaget fra regeringens embedsmænd skal udlændinge fra ikke-EU-lande bl.a. betale for en sundhedsforsikring de første fire år, de opholder sig i Danmark, ligesom tredjelands­borgere skal betale for lægebesøg. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Flere eksperter bakker nu op om den bekymring, som de Konservative og Dansk Arbejdsgiverforening har udtrykt over for regeringens egne planer om at indføre et optjeningsprincip for velfærdsydelser.

Ifølge professor Nina Smith risikerer regeringen at »skyde sig selv i foden«, hvis de begrænser udlændinges adgang til lægehjælp, uddannelse og sociale ydelser.

»Jeg tør ikke sætte tal på, men beløbene, som man vil få ind på det her, er ret små. Tværtimod, tror jeg, at der er ret mange problemer i at indføre et optjeningsprincip. Det er et spørgsmål om at kunne tiltrække de højtuddannede udlændinge, som vi gerne vil have, fordi de er til stor nytte. Her er der nogle ganske alvorlige tidsler i de forslag, som er fremlagt,« siger Nina Smith, professor i økonomi på Aarhus Universitet.

Berlingske kunne i går løfte sløret for de 28 forslag til optjeningsprincipper, som regeringens egne embedsmænd har fremlagt for regerings­toppen, og som ledende ministre i disse dage overvejer at gå videre med. Ifølge det skal udlændinge fra ikke-EU-lande blandt andet betale for en sundhedsforsikring de første fire år, de opholder sig i Danmark, ligesom tredjelands­borgere skal betale for lægebesøg.

»Jeg er noget bekymret over det her, fordi det er et dårligt signal, vi sender. Jeg synes mest, det er symbolpolitik. Man kan meget vel skyde sig selv i foden. Jeg tror regnestykket er ret dårligt, når man ser på provenuet sammenlignet med de effekter, der er i forhold til at tiltrække udlændinge med høje kompetencer,« siger Nina Smith.

Sværere at tiltrække udlændinge

Hendes bekymring deles af Jan Rose Skaksen, økonomiprofessor på CBS.

»Der er ingen tvivl om, at det bliver sværere at tiltrække højtuddannede udlændinge. Et af de gode salgspointer, når man skal sælge Danmark, er gratis adgang til alle velfærdsydelser, så det vil have en effekt. Meget forskning viser, at det er super vigtigt for Danmark, at vi er i stand til at tiltrække højtuddannede. De bidrager rigtig meget til produktiviteten,« siger Jan Rose Skaksen.

Kritikken preller dog af på Venstres integrationsordfører Karsten Lauritzen.

»Jeg tror ikke, en højtuddannet ingeniør fra Indien kommer hertil for at få kontanthjælp eller boligsikring.«

I går gjorde statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) da også sit til, at tale forventningerne til den økonomiske gevinst ved et optjenings­system ned.

»Det handler ikke om, at gå på jagt efter et eller andet bestemt beløb. Det handler om, at vi ønsker et Danmark, som er åbent for dem, der kan og vil. Vi ønsker omvendt også et Danmark, som er lukket for dem, der ikke vil,« sagde Lars Løkke Rasmussen på sit ugentlige pressemøde.

Ifølge statsministeren handler det først og fremmest om, at regeringens »rimeligheds­opfattelse« bliver stødt, når udlændinge nyder danske velfærdsydelser, uden at de har ydet.