Ekspert vurderer: Svinkløv Badehotel kunne have været reddet

Foto: Bo Amstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Bedre teknologi kunne - måske - have forhindret, at et af Danmarks mest sagnomspundne hoteller i begyndelsen af denne uge gik op i røg.

Natten til mandag brændte Svinkløv Badehotel i Nordjylland ned til grunden. En uerstattelig dansk kulturperle er væk, og allerede nu spekuleres der i mulighederne for at genopføre det legendariske hotel.

Noget tyder dog på, at den katastrofale brand kunne være undgået, hvis reglerne i Danmark havde været som i vore nabolande.

Det skriver TV2Nord.

Tv-stationen har talt med Danske Beredskaber, som mener, at vi herhjemme slet ikke er ambitiøse nok, når det kommer til at forebygge brande.

I Danmark er der nemlig ingen specifikke lovkrav om, at bygninger som Svinkløv Badehotel skal have automatiske brandalarmer, røgalarmer eller sprinkleranlæg.

Foto: Bo Amstrup.

Danske Beredskaber er en interesseorganisation for de fælleskommunale beredskaber og brandvæsener, der dækker hele Danmark.

»I Norge har man lavet en national forebyggelsesstrategi, hvor man har inkluderet en særlig indsats rettet konkret mod landets kulturarv og historiske bygninger,« siger Jacob Christensen, der er formand for Forebyggelse i Danske Beredskaber til tv-stationen.

Den type konkrete målsætninger findes ikke i Danmark.

Formanden mener, at den manglende forebyggelsesstrategi betyder, at vi ikke i tide har fokus på at undgå tab af kulturværdier.

I den sammenhæng er det dog vigtigt at understrege, at der på nuværende tidspunkt ikke er noget som helst, der tyder på, at der har været ulovlige brandsikkerhedsforhold på hotellet.

Kritikken fra Danske Beredskaber går alene på, at de manglende målsætninger i Danmark gør den type brande mulige. Når der bliver bygget nye bygninger, stilles der strengere krav, men ikke til ældre, eksisterende bygninger.

Branden opstod natten til mandag i hotellets køkken, og lynhurtigt fik flammerne tag i den historiske træbygning. Det på trods af, at et stort antal brandmænd knoklede for at få bugt med ilden. Nu er der stort set kun soklen tilbage.

Danske Beredskaber mener, at bedre regler på området kunne have gjort slukningsarbejdet bedre. Ilden ville ifølge organisationen være opdaget hurtigere, og et sprinkleranlæg kunne have dæmpet eller slukket branden med det sammen.

Ingen af hotellets 70 gæster kom noget til ved branden.