Ekspert vurderer krig som det næste træk i Syrien-konflikt

Ekspert i krigsstudier mener dog ikke, at Rusland vil lade de vestlige lande gribe ind i konflikten i Syrien. Men sker det, vil det betyde krig på et delt FN-mandat.

En syrisk oprører affyrer et RPG under  kampe mod regeringshøren nær Khanasser på den eneste vej, der forbinder Aleppo med det centrale Syrien. Fold sammen
Læs mere
Foto: SALAH AL-ASHKAR

Krigen i Syrien kan meget vel blive en realitet, fordi amerikanerne ikke kan lade »Assads grove provokation« af dem passere forbi. Provokationen skete, da der i sidste uge angiveligt blev anvendt kemiske våben i konflikten. Og Rusland, der er nære allierede med Syrien, vil derimod ikke se svage ud ved at give efter for USAs militære pres, mener centerleder i War Studies ved Syddansk Universitet, Sten Rynning, der dermed ikke spår, at en fredelig politisk aftale kan lukke konflikten.

»Nu eskalerer man både retorik og ved at positionere militærstyrker, og man taler om, hvad man kan gøre, når vi griber ind. Derved er man gået lige til linjen, og det skal bruges til at skabe et forhandlingsrum overfor russerne. Hvis Russerne så sætter hårdt mod hårdt og siger, at der ikke er en politisk løsning i sigte. Så er man et sted nu, hvor man er nødt til at gribe ind. Og jeg tror, russerne bliver meget vanskelige at forhandle med,« siger han.

Men et vestligt indgreb i Syrien vil splitte FN. Rusland har vetoret over sikkerhedsrådet, og de lande, der ønsker at intervenerer mod regimet i Syriens brug af masseødelæggelsesvåben, må derfor gå ind i Syrien på baggrund af den såkaldte »R2P doktrin«, mener Rynning. Det er et regelsæt omkring humanitærintervention og beskyttelse af civile, og det ser Sten Rynning som en mulighed for, at USA kan »forplumre« det hele i FN, men det vil få politiske konsekvenser.

»Hvis man går ind på det mandat, vil det få stærke politiske begrænsninger, man kan ikke rulle sin egen mand ind på tronen, og man vil blive nødt til at lave et meget apolitisk indgreb, hvor man for eksempel laver sikre zoner for flygtninge,« siger han.

Sten Rynning mener, at de lande, der snart vil gå ind i Syrien, er USA, Storbritannien og Frankrig, foruden en række mindre lande. Og han mener heller ikke, at dansk indblanding er urealistisk, dog vurderer Sten Rynning, at risikoen ved at gå ind i Syrien kan blive en uendelig lang krig, der vil ende op med en klar vinder og taber.

»Assad lader sig ikke nemt vælte af pinden. Så vi får en smag af det der også skete i krigen i Afghanistan. Den kommer til at handle om, om vi kan skaffe offentlig støtte til en vedvarende militærindsats. Iran og Rusland, der er Syriens allierede, vil portrætterer den vestlige indblanding i Syrien som en frustreret indsats, der dræber børn og gamle mennesker,« siger Sten Rynning.

Udmeldingerne kommer efter, at det mandag kom frem, at britiske tropper har rykket kampfly til deres luftbase på Cypern.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) har tirsdag åbnet for dansk deltagelse i Syrien-indgreb uden om FN.