Ekspert vurderer: Flere kongelige vil fremover tage et skridt tilbage – også herhjemme

Prins Harry og hertuginde Meghan træder tilbage som fremtrædende medlemmer af den britiske kongefamilie. Det er noget, vi sandsynligvis kommer til at se oftere i andre lande fremover – også herhjemme, vurderer en kongehusekspert.

 

Britiske prins Harry og hertuginde Meghan meldte onsdag ud, at de vil »træde tilbage som »seniormedlemmer« af den kongelige familie og arbejde for at blive økonomisk uafhængige«.

At kongelige vælger at træde tilbage som fremtrædende medlemmer af kongelige familier, er sandsynligvis noget, vi kommer til at se oftere fremover, også i Danmark, mener kongehusekspert og historiker Michael Bregnsbo fra Syddansk Universitet.

»Herhjemme er der usædvanligt mange børn i kongefamilien, og mange af dem vil vide, at de aldrig bliver tronarvinger, så de må finde noget andet, der kan give deres liv mening. Man kunne godt forestille sig, at det kunne være en tilværelse som almindelig lønmodtager, hvor de bliver inviteret med til kongelige fester, men ellers lever deres eget liv og ikke har nogen offentlig rolle,« siger han.

Turbulent år

Meldingen fra prins Harry og hertuginde Meghan kommer, efter at parret har haft et turbulent år. I oktober lagde prins Harry sag an mod britiske aviser, blandt andet med en anklage om ulovlig offentliggørelse af et af Meghans private breve. Julen holdt parret i Canada, efter at de havde fortalt, hvor pressede de var af at være i rampelyset.

Michael Bregnsbo siger, at han ikke kan mindes, at der tidligere har været kongelige, som er trådt et skridt tilbage på grund af en konflikt med pressen.

Men der findes eksempler på, at regenter har valgt at abdicere på grund af alderdom eller ønsket om at gifte sig med en borgerlig.

»I Belgien, Holland og Spanien er der eksempler på, at regenter, der har siddet på tronen meget længe, har valgt at gå på pension og overlade tronen til en ny, frisk generation,« siger Michael Bregnsbo og fortsætter:

»Og Edward XIII endte med at frasige sig den engelske trone, fordi han ønskede at gifte sig med en borgerlig.«

Noget lignende skete i Danmark, hvor prinser mistede deres status og i stedet blev grever af Rosenborg, da de giftede sig med borgerlige.

»Mange af greverne af Rosenborg levede en almindelig, borgerlig tilværelse uden for offentlighedens søgelys. Men her var afkaldet på kongelig status noget nødtvungent, en følge af, at de giftede sig borgerligt,« siger Michael Bregnsbo.

»Medierne vil stadig rette søgelys på dem«

I dag er kongehuse blevet mere moderne, og frem for at kongelige skal afgive deres status for at gifte sig med borgerlige, får de borgerlige kongelig status. Men hvis man ikke er født kongelig, kan livet i et kongehus være kompliceret, mener Michael Bregnsbo.

»Jeg tror, det kan være svært for moderne mennesker at leve i et kongehus. Specielt dem, der er indgiftet og kommer fra en ikkeroyal baggrund. Tidligere giftede kongelige sig med andre kongelige, så der kendte alle vilkårene i branchen. Nu kommer der folk ind med en almindelig borgerlig baggrund, som skal tilpasse sig nogle normer og måder at leve på, som nok vil forekomme meget anderledes,« siger han.

At prins Harry og hertuginde Meghan træder tilbage som fremtrædende kongelige medlemmer, er ifølge Michael Bregnsbo ikke ensbetydende med, at mediernes interesse for dem aftager.

»Medierne vil stadig rette søgelyset på dem, hvad end de optræder offentligt eller forsøger at holde sig væk fra medierne. Man kan være sikker på, at medierne interesserer sig for dem. Netop det, at de trækker sig, kan måske på visse punkter ligefrem øge mediernes interesse,« siger han.