Ekspert undrer sig over Gigantium-branden, der ifølge brandvæsenet spredte sig »rigtig stærkt«

Branden i Gigantium i Aalborg spredte sig hurtigt på facaden i skjulte konstruktioner, fortæller brandvæsenet, der har afsluttet deres arbejde på stedet. Ekspert mener, noget kan være lavet forkert.

Skaderne efter branden i Gigantium i Aalborg, torsdag den 6. juli 2017. Branden opstod onsdag og har blandt andet ødelagt den sydlige del af håndboldhallen.. (Foto: Henning Bagger/Scanpix 2017) Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der skal ikke kunne ske brandspredning på facaden af en bygning, som det ser ud til at være sket på idræts- og kulturcenteret Gigantium i Aalborg. Det vurderer Anders B. Vestergaard, brandteknisk rådgiver i Dansk Brand- og sikringsteknisk Institut.

Brandvæsenet har torsdag morgen forladt centeret efter at have holdt brandvagt natten over efter en voldsom brand i storhallen onsdag. Nils Eltzholtz, indsatsleder ved Nordjyllands Beredskab, fortæller, at branden spredte sig på facaden.

»Det går rigtig stærkt, fordi den løber i nogle skjulte ventilerede konstruktioner. Det gør, at det er vanskeligt for os at komme til og slukke branden. Den yderste skal af facaden er en stålplade, og inde bagved er der hulrum for at ventilere det træ, der er ved konstruktionen bagved. Det er i det hulrum, det brændte, og det hulrum kan vi ikke komme til at slukke, før vi får stålpladen af,« siger han.

Da brandvæsenet kom frem, kunne han se, at der var røg fra den ene facade af storhallen, og lidt efter kunne han se flammer. Branden fik også fat i østsiden af bygningen, hvor den tog ti meter med af facaden, og i en del af taget.

Anders B. Vestergaard fra Dansk Brand- og sikringsteknisk Institut mener, brandens udvikling kunne tyde på, at facaden ikke har været bygget efter forskrifterne. Ud fra de billeder han har set fra branden, siger han:

»Hvis den var bygget forskriftsmæssigt, burde branden ikke kunne have været spredt så hurtigt«.

Bygningens konstruktion med et skelet af træ, hvorpå der er isolering og en stålplade foran, er helt klassisk. Spørgsmålet er, hvad de forskellige lag helt præcist består af.

»Bagved hulrummet skal der ligge en beklædning af næsten ubrandbart materiale, så der ikke kan ske brandspredning i den. Den skal beskytte de materialer, der er i ydervæggen. I det her tilfælde er der sket rimelig stor brandspredning på facaden. Hele facaden brænder jo. Så man kunne få den foranledning at tro, at den beklædning ikke har været der, eller at den er lavet forkert,« siger han.

Skulle man få associationer til den voldsomme brand i Grenfell Tower i London 4. juni, der kostede mindst 80 mennesker livet, understreger Anders B. Vestergaard, at Gigantium-branden »intet har at gøre med London-branden«.

Mens der i begge tilfælde ser ud til at have været en relativ hurtig brandspredning, har byggematerialerne i Aalborg ikke bidraget til at gøre branden stor.

»I Gigantium har man også haft en hurtig lunte, men den har ikke haft så meget at antænde. I London lod det til, at byggematerialerne indeholdt en masse energi, som kunne bidrage til at branden blev kæmpestor og meget svært at slukke,« siger han.

Indsatsleder ved Nordjyllands Beredskab, Nils Eltzholtz, fortæller, at branden primært har forårsaget skader på den udvendige side af bygningen og en del af taget, hvor et stort hul skal udbedres.

»Ellers er det primært vandskade, der er inde i hallen. Der har også været en del røg derinde, men et nyt ventilationsanlæg har trukket meget af røgen ud derinde fra. Så røgskaderne er så minimale som muligt,« siger han.

Aalborg Kommune brugte sidste år 20 millioner kroner på energiforbedring af storhallen, hvor der blandt andet blev installeret et nyt ventilationssystem, som altså virkede efter hensigten, da branden brød ud, skriver Nordjyske.dk.

Torsdag morgen fortæller leder af Gigantium, Jørgen Smed, at skaderne ikke er så slemme som først antaget. Storhallen består, og han håber, den allerede kan være klar til Champions League-håndbold i midten af august.

»Det ser rigtig voldsomt ud, når man står herude. Heldigvis ser det noget bedre ud, når man kommer ind i hallen. Hele den ene endevæg er selvfølgelig væk, men resten af hallen ser faktisk forbavsende pæn ud derinde, siger han til DR Nordjylland.

Den hjælperøgdykker, der blev bragt til sygehuset til observation for røgforgiftning, blev udskrevet igen onsdag, og der er dermed ingen tilskadekomne ved branden.

Det er fortsat uvist, hvad der startede branden.