Ekspert tvivler på effekt ved at sende statsansatte til provinsen

Venstre har lovet at flytte statslige job til provinsen, men en ekspert advarer mod at tro, at flere statsjob uden for hovedstaden giver vækst i antallet af arbejdspladser.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Geodatastyrelsen til Aalborg, Energistyrelsen til Esbjerg og Søfartsstyrelsen til Svendborg.

Det er nogle af de eksempler, som Venstre-folk har turneret rundt med i valgkampen i forbindelse med debatten om udflytning af statslige arbejdspladser til provinsen.

En analyse, som tænketanken Kraka har lavet, sår dog tvivl ved de positive effekter ved at rykke teltpælene op og flytte statslige styrelser til forskellige afkroge af landet. Kraka konkluderer på baggrund af erfaringer fra Storbritannien, at udflagning af statsjob til provinsen ikke fører til flere private arbejdspladser eller nævneværdig vækst i de private erhverv.

Anne-Mette Hjalager, professor ved Center for Landdistriktsforskning ved Center for Landdistriktsforskning på Syddansk Universitet, advarer også mod at overvurdere effekten. Hvis medarbejderne ikke er indstillet på at flytte med, skal der ansættes nogle nye, og så er der samlet set ikke nogen jobmæssig gevinst, forklarer hun.

»Det er ikke alle medarbejdere, der flytter med. Nogle vælger at blive, fordi de har familier og fast ejendom, og ikke kan flytte fra den ene ende af landet til den anden,« siger Anne-Mette Hjalager.

»Den anden ting er, at folk ikke nødvendigvis bosætter sig det sted, de arbejder. I Danmark er der virkelig meget pendling, så hvis man flytter statslige arbejdspladser til Svendborg, kan det godt være, at medarbejderne bosætter sig i Odense,« påpeger hun.

Hos fagforeningen DJØF, der organiserer mange af de højtuddannede, lyder meldingen, at det er vigtigt at tænke sig grundigt om, før man udflytter velfungerende statslige arbejdspladser.

»Vi er ikke imod, at man flytter statslige arbejdspladser andre steder hen end København. Men den er vigtigt, at man tænker sig rigtig godt om, og det er også det, Kraka-analysen understreger,« siger formand Lisa Herold Ferbing.

Anbefalingen fra DJØF er derfor, at man først skal lave en grundig analyse af de synergier, der kan opstå mellem de nye statslige arbejdspladser og lokale virksomheder i det område, man påtænker at flytte til.

Regeringen har lovet at nedsætte en tværministeriel arbejdsgruppe, der i løbet af et par måneder skal komme med en samlet strategi for at placere statslige arbejdspladser over det ganske land. Og Venstre står fast på beslutningen om at gennemføre udflytningen, selv om eksperter stiller spørgsmålstegn ved effekten.

»Det er vigtigt for os med et opgør med skævvridningen af statslige arbejdspladser. I dag er næsten halvdelen placeret i Region Hovedstaden, og det er ikke hensigtsmæssigt. Derfor ønsker vi en aktiv udflytning for at sikre et Danmark i balance,« siger landdistriktsordfører Thomas Danielsen (V).

Meldingen er sød musik i ørerne hos formand for Landdistrikternes Fællesråd, Steffen Damsgaard, der vil holde Venstre fast på løftet.

»Det vil styrke bosætningen og gøre nogle områder mindre sårbare i en krisetid, hvor jobmarkedet kan medføre, at arbejdspladser forsvinder. Og så vil det give god mening, hvis det kan medføre et samarbejde med lokale virksomheder i det område, hvor de statslige arbejdspladser flytter til,« siger han.