Ekspert tror ikke på fængsel til Rathsack

Thomas Rathsack vil ikke blive dømt for at videregive fortrolige oplysninger. Retten vil lægge vægt på hensynet til offentligheden, vurderer ekspert.

Foto: Mikkel Møller Jørgensen

Selvom Forsvarets Auditørkorps sigter Thomas Rathsack efter både den militære og civile straffelov, så havner han formentlig ikke i fængsel. Det vurderer mediejurist og afdelingsforstander Oluf Jørgensen fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.

- Jeg mener ikke, at han kan straffes for at skrive det, han gør i bogen. Her har det også betydning, at der er meget forskellige vurderinger af spørgsmålet, om oplysningerne er fortrolige, siger Oluf Jørgensen med henvisning til, at den tidligere chef for jægerkorpset Poul Dahl ikke mener, bogen indeholder farlige oplysninger.

Ifølge Oluf Jørgensen har det mest kontroversielle kapitel i Thomas Rathsacks bog samtidig været med til at afklare, om forsvaret kan have begået ulovligheder i Afghanistan. Og ansatte har ikke tavshedspligt, når det gælder oplysninger om mulige ulovligheder.

- Uanset hvad der har været Thomas Rathsacks formål med at udgive bogen, så kan staten ikke kræve hemmeligholdelse af oplysninger, der kan bidrage til at afdække, om staten via forsvaret har begået ulovligheder. Og det er netop, hvad et af de mest fremhævede kapitler gør. Derfor kan han i hvert fald ikke dømmes på det punkt, siger Oluf Jørgensen.

I kapitlet beskriver Rathsack, hvordan jægersoldater klædt ud som civile afghanere agerer bevæbnet eskorte for en hemmelig agent. Det har fået eksperter til at strides om, hvorvidt forsvaret dermed har overtrådt Geneve-konventionerne.

Samtidig skærpes beviskravene i en straffesag. I fogedretten var det nok for forsvaret at "sandsynliggøre", at bogen er skadelig. Men i en retssag skal forsvaret fortælle præcist, hvilke typer af oplysninger, der er skadelige, og det skal holdes op mod offentlighedens væsentlige interesse i at læse bogen, siger Oluf Jørgensen.

/ritzau/