Ekspert: Tøger er ingen vaneforbryder

Selvom Tøger Seidenfaden allerede er dømt en gang for at trykke en bog uden at få lov, så er det ikke en skærpende omstændighed i den verserende sag om jægersoldaten Thomas Rathsacks bog, fastslår ekspert.

Foto: Carl Redhead
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det kan godt være, at Tøger Seidenfaden er en tyveknægt, som Venstres tidligere formand Uffe Ellemann-Jensen siger. Men en vaneforbryder er han ikke.

Det mener mediejurist og afdelingsforstander ved Danmarks Journalisthøjskole Oluf Jørgensen.

”Det er klart, at Politiken har overtrådt forlagets og forfatterens ophavsret, det mener jeg, og hvis ikke de kan indgå et forlig, vil Politiken tabe den sag,” siger Oluf Jørgensen, som dermed bakker op om Uffe Ellemann-Jensen, der i dag til Kristelig Dagblad siger, at Seidenfaden tyvstjæler bogen ”I krig med eliten”, som Politiken i går optrykte uden tilladelse.

Og derudover mener Ellemann, at det er en skærpende omstændighed i forhold til Seidenfaden, at han i 1995 brød daværende EU-kommissær Ritt Bjerregaards (S) ophavsret og optrykte ”Kommissærens dagbog”, som hun selv stoppede udgivelsen af efter pres fra det politiske system. Sagen endte med, at Tøger Seidenfaden blev idømt 20 dages betinget fængsel, ligesom han endte med at betale en erstatning for brud på ophavsretten.

Men den sag vil ikke have betydning, hvis Seidenfaden ender i retten igen.

”Omkring straffen for den gamle sag om Ritt Bjerregaard-bogen, så ligger den mere end ti år tilbage, og den har ikke gentagelsesvirkning. Der er gået så mange år, så det ikke kan komme på tale. Der er for mange år imellem til, at man kan kalde ham for en vaneforbryder,” siger Oluf Jørgensen.

”Men det er klart, at hvis forlaget og forfatteren vil køre en sag mod Politiken, så kan Seidenfaden få en bødestraf og selvfølgelig komme til at betale erstatning. Men jeg vil tro, at de prøver at nå frem til et forlig,” siger han.