Ekspert til danske kvinder: Stop med at pyldre over et klap i numsen

Et klap i numsen på en bar i nattelivet er ikke nødvendigvis det samme som et overgreb, mener en ekspert, der opfordrer danske kvinder til at smide offerrollen.

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Hvis du som kvinde føler det som et overgreb at blive gramset på eller at blive taget på numsen, når du er i byen, bør du måske overveje at blive hjemme. Så kontant lyder meldingen fra Karin Helweg-Larsen, der er speciallæge ved Københavns Universitet og som har forsket i vold som samfundsproblem. Hun reagerer på den Facebook-debat, der de seneste par dage er poppet op på mange nyhedssider og sociale medier.

Under overskriften: »Stop med at rage på mig i byen«, kommer en 25-årig kvinde med en opsang til danske mænd som en reaktion på, at hun i byen blev taget på numsen af en fremmed mand. Den 25-årige har fået massiv opbakning online, men det får hun altså ikke fra Karin Helweg-Larsen:

»Jeg kan altså ikke se, hvad meningen er med, at man skriver om sådan en enkeltstående oplevelse, Hvad hjælper det at skrive det på Facebook, så en helt masse skal synes, det er forfærdeligt?«, spørger Karin Helweg-Larsen retorisk.

Karin Helweg-Larsen mener ikke, at en gramsende hånd eller et niv i numsen nødvendigvis skal opfattes som nedladende og sexistisk over for kvinder. Oftest er det bare et udtryk for dårlig opdragelse:

»Det kan være udtryk for en rigtig dum form for tilnærmelse. Der er jo også mænd som er dårligt opdraget, ligesom kvinder er, og som er dårlige til at sende signaler om, at man gerne vil have en eller anden kontakt. Så at udråbe det til et overgreb, synes jeg ikke, man kan«.

Facebookopslaget får Karin Helweg-Larsen til at efterlyse mere handling fra kvinderne herhjemme. De skal blive bedre til selv at råbe op og tage konfrontationerne i stedet for at føle sig offerliggjorte og blæse enkeltstående episoder op til en stor debat på Facebook, understreger hun. Så selvom den 25-årige kvinde i weekenden rent faktisk sagde fra over for den nærgående mand i nattelivet, så skulle hun bare have stoppet der, mener Helweg-Larsen:

»Vi har som kvinder tillid til at kunne færdes hvor som helst i det danske samfund, uden at der sker os noget. Og når enkeltstående oplevelser deles på de sociale medier med panikagtige reaktioner, så er det et skridt i retningen af at ødelægge den tillid«, mener hun.