Ekspert: Terroren rammer samme mål i Danmark som i Paris

Det er for tidligt at sige, hvorvidt den formodede gerningsmand bag skyderier i København har forbindelser til andre, men han rammer de samme tre overordnede mål som terroristerne i Paris, fortæller terrorekspert.

Foto: Claus Bech

Terrorangrebene i København lørdag og natten til søndag kommer ikke som nogen overraskelse, og de rammer de samme tre mål, som de nylige terrorangreb i Paris, fortæller den svenske terrorekspert Magnus Ranstorp, der er forskningschef ved Det Svenske Forsvarsakademi.

»Det var forventet, det var ikke et spørgsmål, om det ville ske,« siger han og fortsætter:

»Der var tre mål, som blev ramt. Det ene mål er personerne involveret i Muhammedtegninger, det andet er jødiske mål, og det tredje er truslen mod politiet,« siger Magnus Ranstorp.

Der er desuden ligheder mellem den måde, den formodede gerningsmand har ageret på i København, og hvordan gerningsmændene agerede i Paris. Begge steder har gerningsmænd skudt mod personer.

Magnus Ranstorp tror måske, der kan være tale om, at gerningsmanden i Danmark er blevet inspireret af attentaterne i Paris, men det er endnu for tidligt at sige noget om sandsynligheden for, hvorvidt den formodede gerningsmand i Danmark har forbindelse til andre, eller om han agerede alene.

»Ud fra sagerne er det sandsynligt, at den formodede gerningsmand arbejdede alene, men det er muligt, at der er forbindelser til andre. Men der er ikke nogen indikationer, der peger i nogen retning. Lige nu er alle muligheder åbne,« siger han.

Terroreksperten fortæller, at mens Danmark søndag vågner op til chok, og der nok vil være snak om hårdere metoder mod terrorisme, er det vigtigt, at der ikke bliver gjort noget overilet.

»Det er vigtigt at lytte til politiet og efterretningstjenesten og høre, om de har de redskaber, de har brug for,« siger han.

Der vil sandsynligvis komme mere synligt politi på offentlige steder fremover, vurderer han.