Ekspert: Tal for illegale afviste asylansøgere er kun toppen af isbjerget

Der er langt flere illegale indvandrere i Danmark, end myndighederne er bekendt med, lyder det fra ekspert. Venstre og Dansk Folkeparti vil øge indsatsen.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I dag går langt flere asylansøgere under jorden, efter de har fået afslag på at få asyl i Danmark end tidligere. I 2009 forsvandt således 187 afviste asylansøgere for politiet, mens tallet sidste år lå på 1.278, viser en aktindsigt, som DR har fået fra Rigspolitiet.

Men problemet er langt større, end det fremgår af tallene, mener Shahamak Rezaei, lektor på Institut for Samfund og Globalisering på Roskilde Universitet.

»De tal, som myndighederne og forskerne præsenterer i forskellige sammenhænge, er kun toppen af isbjerget. I sagens natur er man en dårlig illegal indvandrer, hvis myndighederne har kendskab til ens færden, så de fleste holder sig godt og grundigt under radaren. Det er derfor få, man har kendskab til,« siger han.

Problemet har været velkendt i mange år, men er altså de seneste år blevet større. Ifølge Shahamak Rezaei er det helt naturligt, at der sker en stigning i takt med, at flere asylansøgere får afslag.

»Vi ved, at der er en stor sandsynlighed for, at dem, der får afslag, ikke forlader landet og derfor vælger en tilværelse som illegal arbejdskraft,« siger han.

Ifølge ham har Danmark og mange andre lande at gøre med et kompliceret fænomen, der ikke nødvendigvis er en klar løsning på.

»Det er noget, de fleste lande kæmper med og bliver udfordret af. Men fordi det foregår under overfladen, så er det svært at gøre noget ved det. De her mennesker er på en måde på flugt og skal hele tiden kigge sig over skulderen, hver eneste gang, de bevæger sig i det offentlige rum. Derfor er mange ekstra gode til at passe på,« siger Shahamak Rezaei.

Justitsminister Mette Frederiksen (S) kalder det et alvorligt problem, at så mange forsvinder for myndighederne. Til dr.dk siger hun, at regeringen har taget de nødvendige forholdsregler for at finde de forsvundne asylansøgere. Blandt andet med etableringen af et udrejsecenter og politiets kontrol med virksomheder, hvor der er illegal arbejdskraft.

Men regeringens indsats er ikke god nok ifølge Venstre og Dansk Folkeparti.

»Regeringen har ikke prioriteret området særlig højt. Tallene viser, at regeringens asylpolitik sejler. Justitsministerens tiltag er ikke tilstrækkelige. Regeringens udrejsecenter har ikke skabt andet end utryghed i det område, det ligger i,« siger Dansk Folkepartis udlændingeordfører, Martin Henriksen (DF).

Venstre mener, der skal sættes langt flere ressourcer af til området.

»Vi bliver nødt til at have en mere effektiv udsendelsesprocedure og lave flere aftaler med de lande, hvor de her asylansøgere skal hjemsendes til. Og så kommer vi ikke uden om, at politiet i al almindelighed skal have flere ressourcer, så de er i stand til at løse denne her svære opgave,« siger integrationsordfører Martin Geertsen (V).