Ekspert: Svært at forhindre adgang til teledata

Huawei-ansatte kan få adgang til følsomme data hos TDC, vurderer en ekspert. Det er vigtigt at holde skarpt øje med, hvad kineserne foretager sig, understreger han.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Medarbejdere fra den kinesiske telegigant Huawei har adgang til TDCs driftscenter på Borups Allé i København uden sikkerhedsgodkendelse.

Det får flere politikere til at frygte, at kineserne spionerer på danske teledata, og ifølge professor Ivan Bjerre Damgård fra Institut for Datalogi på Aarhus Universitet er der i sådanne situationer altid en fare for, at folk med onde hensigter får fingrene i fortrolige informationer.

»Det er en klassisk problemstilling. Man er nødt til at give visse folk adgang, så centeret kan fungere. Men der er en risiko for, at nogle gør ting, man ikke vil bryde sig om,« siger han og henviser til, at dataene fra driftscenteret formentligt sammen med andre kilder eksempel vil kunne fortælle, hvor en person befinder sig.

»Der er en pointe i, at man er nødt til at give nogen adgang, men der er ingen grund til at give samtlige Huawei-ansatte adgang til de her data,« siger professoren og understreger, at det er svært at forhindre onde handlinger på forhånd.

Derfor er det også vigtigt, at der holdes et skarpt øje med, hvad ansatte foretager sig i driftscenteret, understreger Ivan Bjerre Damgård og henviser blandt andet til Se og Hør-sagen, hvor det ikke blev opdaget i tide, at en person ansat i et IT-firma hackede sig til informationer om kendte og kongeliges kreditkort-betalinger.

»Generelt bør man altid have en bekymring over for, hvad organisationer eller andre gør med vores data. Det er ikke en sag, der skal fejes ind under gulvtæppet. Der skal være opmærksomhed på datasikkerheden, så folk bliver holdt i ørene,« siger han.

Professoren er dog er påpasselig med at spå, om hvad informationerne eventuelt vil kunne bruges til i de forkerte hænder.

»Det er svært at sige, hvor kritiske data der er tale om. Man kan selvfølgelig ikke udelukke, at den kinesiske efterretningstjeneste kan bruge dataene til noget, hvis de fik adgang til det,« siger han.

Både USA og Australien har fravalgt Huawei af frygt for firmaets formodede forbindelser til den kinesiske efterretningstjeneste.