Ekspert: Større bandeopgør lurer

Stemningen er højspændt ovenpå skuddrabet i Husum.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Politiet kan endnu ikke sige, om torsdagens skuddrab i Husum havde relation til den verserende bandekonflikt. Men ifølge pædagogisk konsulent i netværket Interception, der har specialiseret sig i at hjælpe unge ud af kriminalitet, Jacques Royal, tyder meget på, at der er en større konflikt under opsejling.
 
Han baserer sin vurdering på adskillige samtaler med unge i bandemiljøet, som enstemmigt siger, at drabet på den 19-årige i Husum var banderelateret. I øjeblikket oplever Jacques Royal situationen som højspændt:

- Forskellige indvandrer-grupperinger strides i høj grad om indbyrdes æres- og allianceforhold. Det handler ikke kun om narko, men om samhandel på et langt højere niveau og om at skaffe sig rygdækning, fortæller han.

Mens Jaques Royals kilder er overbeviste om, at skyderiet er banderelateret, siger politet, at de nedskudte personer ganske vist kendt i det kriminelle miljø, men ikke som bandemedlemmer.

I sit arbejde har Jacques Royal talt med flere personer i og omkring Vestegnen og Københavns bandemiljø. Han kan både se, høre og mærke på de unge, at de er påvirkede at torsdagens hændelse, fortæller han:

- Først kom chokket over drabet, så fulgte vreden og kravet om at slå tilbage. I øjeblikket går grupperingerne meget op i deres egen sikkerhed. De har for eksempel regelmæssig kontakt med deres venner, for hele tiden at sikre, at de har rygdækning, siger Jacques Royal.

Politiet opretter visitationszone

Drabet på den 19-årige i Husum fandt sted sent torsdag aften. Fire unge mænd, hvoraf tre med sikkerhed havde relation til Tingbjerg-området, blev beskudt med et 9mm automatvåben på åben gade i Husum. Den 19-årige mand blev dræbt, mens en anden blev ramt af en kugle, der gik ind ved øret og ud igen ved øjet. Men hverken han eller den tredje sårede - der blev ramt i hånden - er i livsfare. Den fjerde mand slap uskadt.

Alle fire var i forvejen kendt af politiet, men ikke nødvendigvis for bandekriminalitet, oplyste politiinspektør Svend Foldager på et pressemøde fredag.

Oven på flere skudepisoder den seneste tid taler også politiet om en forråelse i bandekonflikten. Men hvorfor striden ser ud til at blusse op netop nu, har ordensmagten intet bud på.

Fredag valgte politiet at indføre en visitationszone i Tingbjerg.  Zonen, som gælder de næste 14 dage, kommer til at dække hele Tingbjerg-området mellem Frederikssundsvej, Mørkhøjvej og Åkandevej. I perioden vil politiet patruljere massivt i området.

Indtil videre er der intet i efterforskningen, der konkret kæder skuddrabet sammen med den verserende bandekonflikt, men der kan meget vel være en sammenhæng, mener Svend Foldager.

- Personligt tror jeg på en sammenhæng, men vi ved det simpelthen ikke endnu, sagde han fredag.