Ekspert: Skatteministers løfte til boligejere er værdiløst

Boligøkonom Morten Skak giver ikke meget for regeringens løfte om at betale penge tilbage til de grundejere, der har betalt for meget i grundskyld.

Læs mere
Fold sammen

Det løfte, som skatteminister Benny Engelbrecht (S) har givet til boligejerne, om at de vil få penge tilbage i 2018, hvis nye og bedre vurderinger viser, at de har betalt for meget i grundskyld, er en illusion og uden værdi.

Sådan siger boligøkonom og lektor Morten Skak fra Syddansk Universitet i lørdagens udgave af Politiken.

Det vil nemlig ikke være muligt at finde ud af, om boligejerne reelt har betalt for meget i grundskyld, fordi det ikke kan lade sig gøre at finde de korrekte grundværdier, som grundskylden beregnes af. Sådan vil det også være i 2018.

»Vi får aldrig fundet de rigtige grundværdier. Det er en illusion at tro, at man kan finde den korrekte værdi for de enkelte grunde. Det løfte er ingenting værd. Det er et fatamorgana, det med de rigtige grundværdier. Regeringen vil heller ikke i 2018 have fundet de rigtige grundværdier,« siger Morten Skak til Politiken.

Rigsrevisionen kritiserede i fjor Skat for at have sat 41 procent af ejendomsvurderingerne for højt i 2011, og både Skat og Skatteministeriet har siden erkendt, at vurderingerne ikke er gode nok. Regeringen, SF og Enhedslisten har alligevel besluttet at fortsætte med vurderingerne til at opkræve grundskyld frem til 2018 mod et løfte om, at boligejere, der har betalt for meget, vil få penge tilbage, når Skat er klar med nye og bedre vurderinger i 2018.

Benny Engelbrecht har ikke ønsket at lade sig interviewe af Politiken, men han giver udtryk for, at »det må stå for egen regning, hvad Morten Skak sidder ved sit skrivebord og finder på«.