Ekspert sætter spørgsmålstegn ved coronapas: »Reelt tror jeg, det er ligegyldigt«

Coronapas er erhvervslivets helt store håb, der skal bidrage til at genåbne Danmark. Men passene bliver »uaktuelle«, når danskerne snart er vaccineret, påpeger ekspert.

 
Regeringen er nået til enighed med Dansk Industri, Dansk Erhverv og kulturlivet om udviklingen af en digitalt coronapas. Video: Reuters/Ritzau Scanpix. Redigering: Kristina Finne. Fold sammen
Læs mere

To slags coronapas er på vej til danskerne, og fra regeringen såvel som erhvervslivet er meldingen, at coronapassene er »lyset«, der kan genåbne Danmark.

Men Nils Strandberg Pedersen, tidligere mangeårig direktør i Statens Serum Institut, sætter spørgsmålstegn ved, om coronapas faktisk er nøglen til en national genstart.

»Reelt tror jeg, coronapas er ligegyldigt,« siger Nils Strandberg Pedersen.

Sort på hvidt skal de nye coronapas vise, om man er vaccineret mod coronavirus eller ej. Det ene coronapas går i luften på sundhed.dk i løbet af februar, mens regeringen sammen med kultur- og erhvervslivet udvikler en digital løsning over de næste tre-fire måneder.

Hvis alt går som planlagt, er alle danskere, der vil have vaccinen, færdigvaccinerede i slutningen af juni – altså om knap fem måneder. Og det vil sætte coronapassene ud af kraft, mener Nils Strandberg Pedersen.

»For i det øjeblik vi alle sammen har fået tilbudt vaccinen – det vil sige en gang i løbet af sommeren – tror jeg ikke, det er aktuelt at skelne mellem dem, der er vaccinerede, og dem, der ikke er vaccinerede,« siger den tidligere SSI-direktør.

Regeringen lægger op til, at coronapasset på sundhed.dk i første omgang skal bruges i forbindelse med rejser. Det digitale coronapas, som er længere tid undervejs, skal ifølge en pressemeddelelse »bidrage til en gradvis, forsvarlig og hensigtsmæssig genåbning i Danmark«.

Hvordan det præcist skal ske, er fortsat uvist, betonede finansminister Morten Bødskov (S) på et pressemøde onsdag.

»Det vil tage tre-fire måneder at udvikle teknologien bag det digitale coronapas. Derefter kan vi tage stilling til, hvad coronapasset kan bruges til, alt efter hvad smittesituationen er,« sagde fungerende finansminister Morten Bødskov (S).

Uaktuelt

Erhvervslivet jublede, da regeringen i begyndelsen af januar første gang meldte ud, at man indfører et coronapas. Forhåbningen var, at sommerens festivaler og sportsbegivenheder kunne slå dørene op for personer, der kunne fremvise coronapasset.

Begejstringen var også at spore på onsdagens pressemøde, hvor Brian Mikkelsen, administrerende direktør i Dansk Erhverv, deltog.

»Jeg er slet ikke i tvivl om, at det her vil betyde, at der vil være en større forhåbning, mere lys for enden af tunnelen, for virksomheder, kulturinstitutioner, festivaler, sportsklubber, rigtig mange butikker, restaurationer, som – når man viser det her pas, der skal være digitalt på telefonen – kan åbne op helt anderledes. Det vil de være parat til at gøre,« sagde Brian Mikkelsen til Berlingske.

Den tidligere SSI-direktør anerkender, at coronapas kan bruges, hvis man skal rejse til et land, som kræver bevis for, at man er vaccineret. Men Nils Strandberg Pedersen ser ikke, at coronapassene kan bruges til at genåbne noget inden for landets grænser.

Faktisk mener han, at det digitale coronapas bliver »uaktuelt«, når det først er udviklet om flere måneder.

»Hvis det først er færdigt om fire måneder, så mener jeg personligt, det er uaktuelt, for så er vi vaccinerede eller tæt på at være det,« siger Nils Strandberg Pedersen.

Men erhvervslivet promoverer det her som nøglen til genåbning?

»Det kan jeg ikke forestille mig, at coronapasset er. Det har noget at gøre med erhvervsrejser og den slags. Men ellers tror jeg personligt ikke på, at det vil få den store betydning, når vi først er vaccinerede.«

Vaccinetvang

Flere politikere har tidligere advaret mod at åbne dele af samfundet for dem, der er vaccinerede. Det vil skabe et A- og et B-hold og nærme sig vaccinetvang, lød argumenterne.

Nils Strandberg Pedersen mener ligeledes ikke, det er hensigtsmæssigt at åbne arrangementer for dem, der kan fremvise et coronapas.

»Hvis man forlanger, at folk skal være vaccinerede for at deltage i en aktivitet, så kan folk lade være med at deltage. Det er et frit valg – men det er en form for vaccinetvang. Det har vi altså ikke i Danmark. Vi har det ikke engang blandt ansatte på plejehjem eller på sygehuse, hvor det kunne give god mening,« siger Nils Strandberg Pedersen.

Den tidligere SSI-direktør understreger, at det i sidste ende er politikerne, der beslutter, hvor og hvordan coronapasset skal bruges. Men han understreger, at det vil være et »paradigmeskift«, hvis man begynder at skelne mellem folk, der er vaccinerede, og folk, der ikke er.

»Når vi først alle er blevet tilbudt vacciner, og de fleste danskere er vaccineret to gange, vil det være et paradigmeskift, hvis man skelner mellem vaccinerede og ikkevaccinerede. For det gør vi jo heller ikke med dem, der har fået mæslingevaccinen og så videre,« siger Nils Stranberg Pedersen.

På nuværende tidspunkt er 94.000 danskere blevet stukket i armen ad to omgange med coronavaccine og er dermed færdigvaccinerede.