Ekspert: PET er rustet til flere advarsler om radikalisering

Fængselsbetjente skal indberette selv den mindste mistanke om radikalisering blandt indsatte uden at frygte for, at PET drukner i sager, lyder det fra tidligere operativ chef.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Alle mistanker om indsatte i landets fængsler, der udviser radikaliseret adfærd, skal fremover lande på bordet hos Politiets Efterretningstjeneste (PET).

Det kommer uden tvivl til at betyde mere arbejde, men man skal ikke være bange for, at tjenesten kommer til at drukne i sager og dermed ikke kan koncentrere sig om de personer, der reelt udgør en risiko for samfundet.

Sådan lyder vurderingen fra Frank Jensen, der er tidligere operativ chef i PET og nuværende analytiker ved TV 2.

»Det er ikke noget problem som sådan for PET at håndtere, at der kommer flere sager. Det er jo ikke noget, man får på én gang i en stor dynge. Nogle af indberetningerne er selvfølgelig mere realistiske end andre, men det ligger inden for PETs måde at arbejde på, at man går ind og laver en grundig undersøgelse, og så vurderer man, om man skal reagere,« forklarer Frank Jensen.

I slutningen af 2012 begyndte Kriminalforsorgen at registrere indberetninger om radikalisering og ekstremisme i landets fængsler, og i januar 2015 havde Kriminalforsorgen modtaget 39 af slagsen. Nu oplyser Fængselsforbundet, at det tal er steget til »langt over 70«.

Den markante stigning kommer i kølvandet på terrorangrebet i København 14.-15. februar, som blev begået af Omar El-Hussein, der netop udviste ekstremistisk adfærd, da han sad fængslet for et knivoverfald.

Efter attentatet fremlagde regeringen en række antiterrortiltag, der blandt andet omfatter, at alle indberetninger til Kriminalforsorgen fremover skal sendes direkte til PET. Det har ikke været proceduren hidtil - her er kun de mest alvorlige advarsler blevet videregivet til tjenesten.

Det er en god idé at sende alle fængselsbetjentenes bekymringer videre til PET, mener Frank Jensen:

»Det er den mest fornuftige måde at gøre det på. PET behøver ikke nødvendigvis at følge de her personer 24/7, fordi de får en indberetning - der er mange overvågningsmuligheder. PET kan blandt andet begynde at undersøge de pågældende indsattes omgangskredse og på den måde finde ud af, hvordan farlighedsniveauet for den enkelte person egentlig ser ud.«

TV 2 kunne tirsdag afsløre på baggrund af en fortrolig redegørelse fra Rigsadvokaten, at fængselsbetjente hele tre gange indberettede til Kriminalforsorgen, at Omar El-Hussein udviste radikaliseret adfærd. Først tredje gang blev PET orienteret, men fandt ikke anledning til at tro, at El-Hussein planlagde et angreb, og derfor foretog man sig intet.

Der er sket »alvorlige fejl« i det forløb - både hos Kriminalforsorgen og PET, vurderer Frank Jensen.

»Jeg ville have iværksat en eller anden form for overvågning af ham, hvis jeg stadig var chef. Når man læser indberetningerne, hvori der blandt andet står, at han åbent udtrykte ønske om at rejse til Syrien og kæmpe, så ligger den lige til højrebenet,« siger han.

Fængselsforbundets formand, Kim Østerbye, understreger, at der ikke er nogen tvivl om, at der vil blive indberettet »væsentligt flere« sager i fremtiden:

»Det handler blandt andet om, at fængselsbetjentene nu skal være sikre på, at oplysningerne går videre. Vi har nok alle sammen været en lille smule naive og troet på, at der ikke var nogen, der ville gøre os fortræd, men vi må så bare konstatere, at sådan er virkeligheden ikke længere. Og det bliver vi nødt til at indrette os efter.«