Ekspert om udbredt smittestigning: »Hvis antallet af smittede stiger yderligere, bliver man nødt til at lave nye tiltag«

Antallet af nye smittetilfælde med coronavirus har været stigende den seneste uge, og det bekymrer Statens Serum Institut. Der er ikke meldt nye restriktioner ud fra Sundhedsministeriet fredag, men tidligere SSI-direktør forventer ekstra tiltag, hvis ikke udviklingen vendes.

Ledende oversygeplejerske på infektionsmedicinsk afdeling Helle Ingmer iførte sig det beskyttelsesudstyr, som læger og sygeplejersker forberedte sig på at være klædt i, da det i januar endnu var uvist, om coronavirussen ville sprede sig til Danmark, Hvidovre Hospital. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Da nye særlige restriktioner blev indført i Odense og en række hovedstadskommuner i mandags, arbejdede myndighederne med en bekymringsgrænse på 20 smittede pr. 100.000 indbyggere. På det tidspunkt oversteg 21 kommuner grænsen.

Nu er antallet af kommuner over bekymringsgrænsen næsten steget til det dobbelte. Fredag var tallet 39.

Værst står det til i vestegnskommunerne Vallensbæk, Herlev og Albertslund, hvor der er henholdvis 151, 138 og 98 tilfælde pr. 100.000 indbyggere.

»Det er en bekymrende stigning, vi ser i disse dage. Vi har tidligere kunnet vende epidemikurven med forskellige tiltag, men der skal sættes hurtigt ind, og vi skal alle hjælpe til for at kunne lykkes med det,« lyder det fra Tyra Grove Krause, overlæge og afdelingschef på Statens Serum Institut (SSI), i en pressemeddelelse.

Tyra Grove Krause, overlæge og afdelingschef, Statens Serum Institut

»Min opfordring til de unge er at prøve at begrænse jeres sociale netværk, så I ikke ser for mange forskellige personer.«


Mens Odense ser ud til at have brudt smittestigningen, er Faaborg-Midtfyns Kommune nu hårdt ramt. Og ellers er det stadig særligt hovedstadsregionen med Københavns Kommune og flere vestegnskommuner, der er ramt. Den samlede incidens – antal smittetilfælde – for Rødovre, Hvidovre, Glostrup, Brøndby, Albertslund, Vallensbæk, Ishøj og Høje-Tåstrup var fredag på over 60 pr. 100.000 indbyggere. Af de smittede har 46 procent pakistansk oprindelse, 30 procent har dansk og otte procent har tyrkisk, oplyser Statens Serum Institut.

I Nordjylland er Aalborg, Hjørring og Frederikshavn også over bekymringsgrænsen, og flere kommuner er selv begyndt at lave særlige tiltag for at stoppe udviklingen. Aalborg Kommune har eksempelvis skruet op for test af personale på plejehjem, og Hjørring Kommune har indført besøgsrestriktioner på alle plejecentre og botilbud for sårbare borgere.

Statens Serum Institut er bekymret over den generelle udvikling og advarer om, at meget smitte sker privat. Mandag fortalte Anette Lykke Petri, direktør for Styrelsen for Patientsikkerhed, at en enkelt fødselsdagsfest eksempelvis har været kilde til 30 nye smittede.

Fredag var der fortsat mange børn og unge blandt de smittede. Dog er andelen af tilfælde blandt de 20-29-årige faldet lidt.

»Min opfordring til de unge er at prøve at begrænse jeres sociale netværk, så I ikke ser for mange forskellige personer. Hold jer til jeres hold eller klasse, og kun enkelte venner derudover samt jeres nærmeste familie,« lyder fordringen fra Tyra Grove Krause, SSI.

Nye tiltag kan komme

Da der torsdag blev registreret 317 nye covid-19-tilfælde på et døgn, var tallet det højeste siden april. Men der testes også langt mere i dag.

Det store behov for test har dog givet problemer med ventetid og svartid nogle steder, og til Danske Regioners generalforsamling fredag meldte sundhedsminister Magnus Heunicke (S) ud, at nye testcentre skal aflaste hospitalerne: Flere med milde symptomer skal testes i testcentre i stedet for på hospitalet.

Formanden for Danske Regioner, Stephanie Lose (V), efterspurgte i samme omgang en generel diskussion af, hvornår personer uden symptomer skal testes, skriver Ritzau.

Foruden meldingen om testcentre har sundhedsministeren ikke meldt nye tiltag ud fredag. Det store spørgsmål er, om de stigende smittetal fører til nye restriktioner.

Nils Strandberg Pedersen, der er tidligere direktør i Statens Serum Institut, mener, at myndighederne i første omgang »trækker vejret« hen over weekenden.

»Men hvis antallet af smittede stiger yderligere, så bliver man nødt til at lave nye tiltag,« vurderer han.

Han vurderer, at forsamlingsforbuddet kan blive strammet, så færre personer må opholde sig sammen, og at skoler og uddannelsesinstitutioner risikerer midlertidig nedlukning igen.

»Selv om man holder afstand på universiteter og skoler, så er der mange mennesker samlet, og bare fordi man har sagt, at man holder afstand, så er det ikke sikkert, at det sker i det omfang, der er nødvedigt for at forhindre smitten,« siger Nils Strandberg Pedersen.

I tirsdags oplyste sundhedsmyndighederne, at kontakttallet var steget fra 0,9 til 1,5, hvilket betyder, at én smittet med coronavirus nu i gennemsnit smitter 1,5 andre. Fredag er meldingen fortsat, at kontakttallet er 1,5.

Sundhedspersonale blandt de smittede

Af de smittede den seneste uge er 113 ansat i sundhedsvæsenet. Det får Statens Serum Institut til at komme med en opfordring:

»Sundhedspersoner skal være særligt opmærksomme på muligheden for smitte ved private sammenkomster, da det kan have store konsekvenser, hvis de bringer smitte til en arbejdsplads med udsatte personer,« lyder det fra Tyra Grove Krause.

TV 2 beskriver, hvordan seks ansatte på Sydvestjysk Sygehus i Esbjerg indtil videre er konstateret smittet efter to private arangementer. De ansatte er læger og sygeplejersker på en afdeling for nyfødte og familier samt børne- og ungeafdelingen.

Alle patienter og ansatte blev podet torsdag, og i løbet af weekenden kommer de sidste prøvesvar.

De seks smittede har alle milde symptomer indtil videre, men de ifølge den lægelige direktør, Anna-Marie Bloch Münster, kede af situationen.

»Det er jo ikke noget, man kan gøre for, men det er klart, at de er meget påvirket af og kede af det, fordi de har været i kontakt med patienter,« siger hun til TV 2.