Ekspert om »uautoriseret« droneaktivitet: »Alle alarmlamper blinker nu«

Dagens nyhedsoverblik: Berlingske giver dig her overblikket over dagens vigtigste historier, så du er godt klædt på fra morgenstunden.

Der er blevet observeret uautoriserede droner ved et dansk olie- og gasfelt. Og det skaber panderynker hos en forsker med speciele i hybrid krigsførsel. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ole Christiansen/Ritzau Scanpix (arkiv)
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er blevet sidste hverdag i en hæsblæsende uge med gaslækager, Ukraine-krig og drama blandt de kongelige.

Velkommen til nyhedsoverblikket, som begynder med endnu en opsigtsvækkende hændelse.

Torsdag kom det frem, at energiselskabet TotalEnergies har observeret såkaldt »uautoriseret droneaktivitet« ved olie- og gasfeltet Halfdan B i den danske del af Nordsøen. Selskabet orienterede straks danske myndigheder, herunder politiet, kystvagten og Energistyrelsen.

Ekspert om »uautoriseret« droneaktivitet: »Alle alarmlamper blinker nu«

»Det lugter langt væk af Rusland.«

Sådan siger Andre Ken Jacobsen fra Syddansk Universitet, der forsker i hybrid krigsførelse, til Jyllands-Posten, efter at TotalEnergies torsdag har bekræftet »uautoriseret« droneaktivitet omkring det danske olie- og gasfelt Halfdan B.

Den mystiske drone er blevet spottet blot få dage efter lækagerne på Nord Stream 1 og 2, og samtidig har ukendte droner også har sværmet om norske platforme.

»Vi kan ikke sige noget med sikkerhed. Det er klart. Men det virker koordineret. Som et signal. Så alle alarmlamper blinker nu. Der er skruet op for bekymringerne,« siger Andre Ken Jacobsen.

Læs artiklen hos Jyllands-Posten her.

Personalemangel når nye højder: Sygehus kan ikke operere patienter i fuld narkose

Flere og flere patienter parkeres på stadig længere ventelister og risikerer at få forværret deres tilstand, fordi der mangler nøglemedarbejdere på hospitalerne til at behandle dem.

Det skriver Berlingske.

På ét hospital er kapaciteten så presset, at man må undlade at operere patienter, hvis deres indgreb kræver, at de skal i fuld bedøvelse.

Det er den aktuelle situation på hospitaler i en af landets største regioner, Region Midtjylland.

Læs artiklen her.

Mette Frederiksen og Barbara Bertelsen antændte FE-skandalen, lyder det fra journalist og forfatter Hans Davidsen-Nielsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup.

Forfatter og journalist: Mette Frederiksen og Barbara Bertelsen antændte FE-skandalen

I en ny bog om FE-skandalen lyder påstanden, at det var ingen andre end statsminister Mette Frederiksen (S) og hendes departementschef, Barbara Bertelsen, der ved at sanktionere hjemsendelsen af ledelsen i Forsvarets Efterretningstjeneste antændte de seneste års skandale om spiontjenesten.

Berlingske har talt med manden bag påstanden.

Det er forfatter og Politiken-journalist Hans Davidsen-Nielsen, som i snart tre årtier har dækket landets efterretningstjenester.

Berlingske skriver, at bogen ingen håndfast dokumentation indeholder for påstanden om Statsministeriets involvering.

Læs interviewet her.

Blå partier vil have danske ubåde efter sprængninger ved Bornholm

Danmark skal opruste militært, så der kan holdes bedre øje med, hvad der foregår under havoverfladen.

Sådan lyder ønsket fra flere borgerlige partier, efter at gasrørledningerne i Østersøen blev udsat for sabotage.

Det skriver flere medier, herunder Berlingske og Jyllands-Posten.

Det Konservative Folkeparti er klar til at tage et stort skridt og genindføre ubåde i det danske forsvar.

Ifølge forsvarsordfører Rasmus Jarlov (K) er det et stort problem, at Danmark ikke har ubåde – specielt i en situation som nu.

»De vil ikke nødvendigvis kunne have fanget det her, for de kan ikke være alle steder på én gang. Men det er lidt ligesom at have en vagt: Han er der ikke hele tiden, men han har en afskrækkende effekt, og nogle gange kan han nå at sætte efter tyven og fange ham,« siger Rasmus Jarlov til Jyllands-Posten.

Det sker i dag

  • Gaslækager og krigen i Ukraine er på dagsordenen, når Det Udenrigspolitiske Nævn holder møde fredag. Fra regeringen deltager udenrigsminister Jeppe Kofod (S) og forsvarsminister Morten Bødskov (S).
  • Finansminister Nicolai Wammen (S) holder pressemøde om regeringens 2030-plan: »DK2030 – et grønnere, sikrere og stærkere Danmark 2030«.
  • Dronning Margrethe modtager i dag nye ambassadører fra Uganda, Tyrkiet, Letland, Holland og Slovenien. Det finder sted på Fredensborg Slot fra klokken 10.
  • UNICEF Danmarks årlige børnetopmøde løber af stablen i FN Byen i Københavns Nordhavn. Her mødes cirka 300 elever og 100 skoleledere, lærere og pædagoger fra 43 skoler for at diskutere klima og børnerettigheder.