Ekspert om Trumps nye melding: »Frustrerende« og »ikke særlig høfligt« over for Danmark

At en amerikansk præsident sår tvivl om et planlagt besøg er usædvanligt og kan skabe irritation, mener ekspert i udenrigspolitik.

På billedet ses Donald Trump, Melania Trump og deres søn Barron samt Melania Trumps forældre. (Photo by Alastair Pike / AFP) Fold sammen
Læs mere
Foto: ALASTAIR PIKE

Aftalen om den amerikanske præsident Donald Trumps besøg i Danmark er bekræftet af Statsministeriet. Men pludselig såede præsidenten tvivl om besøget, beskrev flere medier søndag.

»Jeg tager ikke nødvendigvis helt sikkert dertil. Det gør jeg måske. Vi tager til Polen, og så tager vi måske til Danmark,« sagde Trump.

Udtalelsen kom i forbindelse med, at præsidenten blev spurgt ind til hans idé om at købe Grønland – en idé, som statsminister Mette Frederiksen (S) og landsstyreformand Kim Kielsen forinden havde afvist.

Det er dronning Margrethe, der har inviteret Donald Trump på et officielt statsbesøg. Planen er, at han skal ankomme til Danmark 2. september, efter at han dagen forinden har besøgt Polen.

Hans Mouritzen, seniorforsker i udenrigspolitik ved Dansk Institut for Internationale Studier

»Det er ikke særlig høfligt over værtsnationen. De har jo allerede lavet et stort arbejde med at forberede det her. Det må være noget frustrerende.«


Ifølge Hans Mouritzen, der er seniorforsker i udenrigspolitik ved Dansk Institut for Internationale Studier, kan Trumps udmelding give anledning til frustrationer i den danske centraladministration.

»Det er ikke særlig høfligt over for værtsnationen. De har jo allerede lavet et stort arbejde med at forberede det her. Det må være noget frustrerende,« siger Hans Mouritzen, der ikke umiddelbart kan mindes lignende aflysninger fra Trumps side.

»Hoffet er også involveret, og det gør sagen endnu mere penibel. Den slags meldinger er Dronningen ikke vant til at få.«

Aflysninger kræver en særligt god grund som eksempelvis sygdom. Men Trumps udmelding er dog ikke noget, der får betydning for forholdet til USA, understreger Hans Mouritzen.

»Men i forhold til Trump så ville det ikke undre mig, hvis det skaber noget irritation over for ham.«

Det er begrænset, hvor meget Danmark kan spille med musklerne, da en amerikansk præsidents besøg i Danmark ifølge Hans Mouritzen er »en kæmpe appelsin i turbanen«.

»Man har sikkert ringet til den amerikanske ambassade for at høre, om de ved noget. Men her er man formentlig lige så forvirret. De har jo også lagt et stort arbejde i det,« siger Hans Mouritzen.