Ekspert om prins Henriks beslutning: »Nu har den stolte galler fået nok«

Arkivbillede af Prins Henrik, da han d. 27 november 2015 var vært ved årets kongejagt i Klosterheden Plantage. Fold sammen
Læs mere
Foto: Morten Stricker
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I lidt mere end et årti er han blevet tiltalt 'prinsgemalen', da han ikke mente, at 'prins' var tilstrækkeligt. Men ikke mere. Nu har han valgt at ændre sin titel tilbage til 'prins'.

Den beslutning mener kongehuskritiker Trine Villemann, der er journalist og forfatter til flere bøger om kongehuset, er et udtryk for, at prins Henrik har fået nok.

»Han er jo den her stolte galler, den her stolte franskmand, som i mere end 40 år har været rigtig vred over, at han ikke kunne blive ligetstillet med sin kone. Stort set fra det øjeblik, hans kone blev dronning, har han aktivt arbejdet for at blive ligestillet med hende, men sådan er det danske monarki ikke skruet sammen. Og nu har han fået nok,« siger hun til BT og tilføjer:

»Prinsen har besluttet, at når han ikke kan blive konge, så vil han i hvert fald heller ikke være prinsgemal. Så vil han hellere være prins Henrik.«

Torsdag bekræftede Kongehuset selv, at prins Henrik har ønsket at ændre sin titel tilbage fra 'prinsgemal', som han begyndte at blive tiltalt som i 2005. Ønsket er blandt andet opstået, efter han fra nytåret lod sig pensionere og er dukket op til færre officielle arrangementer med sin hustru.

»Hans Kongelige højhed Prins Henrik har i forlængelse af sin pension selv ønsket at ændre sin titel til prins Henrik. Det har han gjort ud fra, at han synes, det passer bedre til hans nuværende situation som pensionist,« siger hoffets kommunikationschef, Lene Balleby, til BT.

'Et signal om, at han føler sig forurettet'

Beslutningen om at ændre titlen er ikke noget, der formelt kommer til at betyde noget. Men det er en beslutning, som betyder meget fra prinsen selv, forklarer Trine Villemann.

»For ham betyder det jo rigtig, rigtig meget. Og det er det, det handler om. I hans øjne er 'prinsgemal' jo en finere titel end 'prins Henrik'. Når han så alligevel ikke kan blive konge, vil han heller ikke være prinsgemal. Det er et signal om, at han føler sig forurettet og forbigået,« siger hun.

»Nu fortæller han os alle sammen - endnu engang - at han er utilfreds med, at han aldrig er blevet ligestillet med sin kone. Blandt andet også fordi hans svigerdatter (kronprinsesse Mary, red.) til den tid vil blive ligestillet med sin mand (kronprins Frederik, red.). Det her er hans måde at fortælle om det på for 117. gang,« tilføjer Trine Villemann.

Hun understreger, at hun gerne ser, at Kongehuset bliver bevaret, selvom hun er kritisk over for det.

»For Kongehusets skyld - som jo er en institution, jeg gerne vil bevare - håber jeg, det er sidste gang, at han-elefanten fra Amaliensborg nu har brølt. Det er jo efterhånden svært at tage noget som helst seriøst, der kommer fra Amalienborg. For eksempel har vi i dag statsbesøg fra Mexico, men det er der ikke nogen, der overhovedet interesserer sig for. Alle interesserer sig for, at prinsgemalen hellere vil være prins Henrik. Og det slider på Kongehusets omdømme,« slutter Trine Villemann.