Ekspert om politichef, der bad ansatte lyve i teledatasag: »Det er en central pligt for offentligt ansatte ikke at tilbageholde oplysninger«

Politichefen med ansvar for teledata i Rigspolitiet bad sine ansatte om at lyve for Justitsministeriet om den voksende teleskandale. »Det er meget alvorligt,« lyder det fra en professor i forvaltningsret.

I Rigspolitiet har det i årevis været kendt stof, at teledata kunne være forkerte. Det siger en tidligere ansat ifølge en redegørelse om teledataskandalen, som Berlingske har læst. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Teleskandalen, hvor fejl i tusindvis af teledata har skabt en alvorlig krise for retssystemet, er mere alvorlig, end man hidtil har antaget.

Ifølge to whistleblowere er ansatte i Rigspolitiet nemlig blevet instrueret i at lyve for Justitsministeriet. Instruksen kom fra den politichef, som havde det øverste ansvar for afdelingen, der håndterer teledata i Rigspolitiet.

Professor i forvaltningsret ved Aalborg Universitet Sten Bønsing mener, at »det er meget alvorligt«.

Sten Bønsing, professor i forvaltningsret ved Aalborg Universitet

»Det er jo en kæmpe sag med meget vidtrækkende konsekvenser.«


Han siger, at det strider imod politichefens ansvar.

»Generelt er det jo en central pligt for offentligt ansatte at give sandfærdig besked til ledelsen og ikke tilbageholde oplysninger,« siger han:

»Det afhænger selvfølgelig lidt af sagens karakter, hvor alvorligt det er. Men i denne situation tænker jeg, at det må være ret væsentligt, at man har kendt de oplysninger. Det er jo en kæmpe sag med meget vidtrækkende konsekvenser.«

Fejl i håndtering af teleoplysninger hos politiet kan have været medvirkende til, at uskyldige er blevet dømt, og kan have forhindret opklaring af sager.

Mulig strafferetssag

I en redegørelse om teleskandalen fra Rigspolitiet og Rigsadvokaten, som Berlingske har læst, står der, at en af whistleblowerne fik »ordre om at dække over situationens alvor og om nødvendigt at lyve over for Justitsministeriet, der var begyndt at tage en mere aktiv interesse i telecentret (Rigspolitiets Telecenter, red.)«.

Ifølge Sten Bønsing er der to spor af konsekvenser for offentligt ansatte, hvis de lyver i denne type sager.

»Det ene er ansættelsesretlige konsekvenser, mens det andet spor er strafferetligt. Så der kan blive rejst en strafferetssag for embedsmisbrug,« siger han.

Kort tid efter at politichefen bad sine medarbejdere lyve for ministeriet, blev han flyttet fra afdelingen og opsagde sit job. Han forlod politiet 31. maj 2019.